Pozdrav, dobro nam došao,
Ja ne bih ni jedan od ova dva zadatka radio preko Moavrove formule. Za prvi bih preporučio da izraz u zagradi digneš na kvadrat, pogledaj šta ćeš dobiti, pa dalje ne bi trebalo da bude teško da stepenuješ na bilo koji stepen. Drugi zadatak napiši kao:
[dispmath]\left(\left(1+i\sqrt3\right)^3\right)^3+\left(\left(1-i\sqrt3\right)^3\right)^3[/dispmath] stepenuj prvo na kub pa ne bi trebalo da bude problema.
Što se tiče Moavrove formule, nju imaš objašnjenu
ovde. Iako ti nije potrebna za ovaj zadatak, svakako bih ti preporučio da je naučiš i shvatiš. Naravno, ukoliko hoćeš da upotrebiš tu formulu dobićeš tačno rešenje. Pokušaj, mislim da će ti biti dobra vežba, pa ako bude problema reci. Naravno, pre toga moraš da savladaš pretvaranje kompleksnog broja iz algebarskog u trigonometrijski oblik i obrnuto (a ne bi bilo loše znati ni Ojlerov oblik). Izvini ako ti ovo zvuči kao "soljenje pameti" (nije mi to cilj), ali ne znam više šta je obuhvaćeno srednjoškolskim programom matematike.
P.S. U principu, različiti zadaci idu u različite teme. Ova dva zadatka su dovoljno slična da mogu da idu u istu, ali da znaš za ubuduće.