Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Krug upisan u isečak kruga

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Krug upisan u isečak kruga

Postod Vidzi » Sreda, 27. April 2016, 16:59

Treba mi pomoć oko zadatka koji je već ranije bio na prijemnom. Nije mi jasno kako dolaze do datog riješenja :unsure:

U sektor (isecak) kruga poluprecnika [inlmath]R[/inlmath] cija je tetiva dužine [inlmath]2a[/inlmath], upisan je krug poluprecnika [inlmath]r[/inlmath]. Tada je:

Riješenje je [inlmath]\displaystyle\frac{1}{r}=\frac{1}{R}+\frac{1}{a}[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 27. April 2016, 21:10, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova; promena naslova teme „Zadaci sa prijemnih“ u „Krug upisan u isečak kruga“
Vidzi  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Krug upisan u isečak kruga

Postod Herien Wolf » Sreda, 27. April 2016, 17:37

Pre svega bi trebalo da procitas pravilnik foruma
Sto se zadatka tice pre svega treba imati sliku koja ce nam pomoci pri resavanju zadatka.

precnik upisane.png
precnik upisane.png (1.78 KiB) Pogledano 1762 puta

Na slici imamo kruzni isecak, koji formira tetivu duzine [inlmath]2a[/inlmath], na slici mozemo da uocimo trougao cije su stranice [inlmath]r[/inlmath], [inlmath]r[/inlmath] i [inlmath]2a[/inlmath].
Uocavamo da je trougao jednakokraki [inlmath]\displaystyle\Rightarrow\;P=\frac{r\cdot2a}{2}=ra[/inlmath]
Polurecnik upisane kruznice u jednakokrakom trouglu mozemo odrediti uz pomoc povrsine [inlmath]P=R\cdot s[/inlmath] gde je [inlmath]s[/inlmath] poluobim trougla.
[dispmath]\begin{array}{l}
\displaystyle\Rightarrow\;ra=R\cdot\frac{r+r+2a}{2}=R\cdot\frac{2\left(r+a\right)}{2}=R\left(r+a\right)\\
\displaystyle ra=R\left(r+a\right)\\
\displaystyle\frac{1}{R}=\frac{r+a}{ra}=\frac{r}{ra}+\frac{a}{ra}=\frac{1}{a}+\frac{1}{r}\\
\displaystyle\Rightarrow\;\frac{1}{R}=\frac{1}{a}+\frac{1}{r}
\end{array}[/dispmath]
Rekao bih da si ti zamenila [inlmath]r[/inlmath] i [inlmath]R[/inlmath] u svom resenju
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod Vidzi » Sreda, 27. April 2016, 17:57

Što se tiče pravilnika, pročitala sam, al tek sam se registrovala i ovo mi je prvi post pa nisam imala uspjeha. Čak sam mijenjala par puta al nije moglo. :sad3:

Na slici su samo zamjenjeni poluprečnici jer je [inlmath]R[/inlmath] poluprečnik kruga, a [inlmath]r[/inlmath] poluprečnik kruga upisanog u isječak.

I hvala za objašnjenje, pomoglo je. :)
Vidzi  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Herien Wolf » Sreda, 27. April 2016, 20:30

Nema na cemu, drago mi je sto imamo jos jednu damu na forumu :)
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 28. April 2016, 02:09

Vidzi je napisao:Što se tiče pravilnika, pročitala sam, al tek sam se registrovala i ovo mi je prvi post pa nisam imala uspjeha. Čak sam mijenjala par puta al nije moglo. :sad3:

OK to za Latex, bila si zaboravila da Latex-kôd umetneš u tagove (dodao sam ih). O tagovima imaš na samom početku Latex-tutorijala, treći pasus.
Nego, ovde se ne može reći da su baš ispoštovane i tačke 6, 8. i 9. Pravilnika.
Naslov teme sam preimenovao u adekvatniji, a i premestiću je u „Geometriju“, jer je to pogodnije mesto za zadatak ove vrste, iako je, istina, u pitanju zadatak s prijemnog ispita.
OK, razumemo to sve, biće svakako bolje kad se malo uhodaš. Dobro došla na forum. :)

Što se samog zadatka tiče – nažalost, Herien Wolfov postupak nije dobar. Napravljene su dve greške, koje su se, nekom pukom koincidencijom, međusobno poništile, što je dovelo do ispravnog krajnjeg rezultata.
Prva greška je u samom crtežu. Na crtežu je manji krug upisan u trougao, iako je tekstom zadatka rečeno da manji krug treba da bude upisan u isečak („krišku“) većeg kruga. To znači, manji krug treba da iznutra dodiruje veći krug.
Druga greška je u sledećem:
Herien Wolf je napisao:Uocavamo da je trougao jednakokraki [inlmath]\displaystyle\Rightarrow\;P=\frac{r\cdot2a}{2}=ra[/inlmath]

Površina jednakokrakog trougla nije jednaka polovini proizvoda osnovice i kraka. Jednaka je polovini proizvoda osnovice i visine, to jest u ovom slučaju:
[dispmath]P=a\cdot h=a\cdot\sqrt{R^2-a^2}[/dispmath]

Pravilno nacrtan crtež treba ovako da izgleda (nisam crtao ceo veći krug, jer nema ni potrebe):

isecak.png
isecak.png (2.68 KiB) Pogledano 1714 puta

a neka moja ideja bi bila dosta slična Wolfovoj, s tim da sam krake trougla [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath] (koji predstavlja deo posmatranog isečka) produžio i, u preseku s tangentom u tački dodira dve kružnice, dobio temena trougla [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath], kao na slici. Zatim sam uočio sličnost tih trouglova [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath] i [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath] – njihovi poluobimi stoje u istom međusobnom odnosu kao i njihove stranice, a njihove površine stoje u istom međusobnom odnosu kao kvadrati njihovih stranica... Eto te osnovne ideje... Pokušajte...

Herien Wolf je napisao:Nema na cemu, drago mi je sto imamo jos jednu damu na forumu :)

:thumbup:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Postod Herien Wolf » Četvrtak, 28. April 2016, 10:15

Da uocio sam greske, mada mi je zanimljivo da su se medjusobno "ponistile".
A sad ispravan postupak :D
Kao sto je Daniel napisao, uocavamo slicnost dva trougla [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath] i [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath]
Odnos povrsina dva slicna trougla jednak je odnosu kvadrata stranica tih trouglova.
[inlmath]\displaystyle\Rightarrow\;\frac{P_{\triangle ACO_1}}{P_{\triangle DFO_1}}=\frac{\left(2a\right)^2}{\left(DF\right)^2}\\
\displaystyle P_{\triangle ACO_1}=\frac{2a\cdot h}{2}=ah\\
\displaystyle h=\sqrt{R^2-a^2}\\
\displaystyle\Rightarrow\;P_ {\triangle ACO_1}=a\sqrt{R^2-a^2}[/inlmath]
Sad racunamo povrsinu drugog trougla
[inlmath]\displaystyle P_{\triangle DFO_1}=\frac{DF\cdot R}{2}[/inlmath]

Kad sve zamenimo u proporciju koju smo imali na samom pocetku zadatka dobijamo
[dispmath]\Rightarrow\;\frac{a\sqrt{R^2 -a^2}}{\frac{DF\cdot R}{2}}=\frac{4a^2}{\left(DF\right)^2}[/dispmath]
[dispmath]\frac{2\sqrt{R^2-a^2}}{R}=\frac{4a}{DF}\\
\frac{\sqrt{R^2-a^2}}{R}=\frac{2a}{DF}\\
DF=\frac{2aR}{\sqrt{R^2-a^2}}[/dispmath]
Nakon sto smo dobili stranicu [inlmath]DF[/inlmath] mozemo da izracunamo [inlmath]O_1F[/inlmath] uz pomoc Pitagorine teoreme
[inlmath]\displaystyle\left(O_1F\right)^2=\left(\frac{DF}{2}\right)^2+R^2=\frac{a^2R^2}{R^2-a^2}+R^2=\frac{a^2R^2+R^2\left(R^2-a^2\right)}{R^2-a^2}=\frac{R^2\left(a^2+R^2-a^2\right)}{R^2-a^2}=\frac{R^4}{R^2-a^2}\\
\displaystyle\Rightarrow\;O_1F=\frac{R^2}{\sqrt{R^2-a^2}}[/inlmath]

Sad koristimo forumulu za povrsinu trougla uz pomoc poluprecnika upisane kruznice:
[inlmath]\displaystyle P_{\triangle DFO_1}=r\cdot s[/inlmath]

[inlmath]\displaystyle s=\frac{\frac{2R^2}{\sqrt{R^2-a^2}}+\frac{2aR}{\sqrt{R^2-a^2}}}{2}=\frac{R^2+aR}{\sqrt{R^2-a^2}}[/inlmath]
[dispmath]\Rightarrow\;\frac{DF\cdot R}{2}=r\cdot s\\
\frac{aR^2}{\sqrt{R^2-a^2}}=r\cdot\frac{R^2+aR}{\sqrt{R^2-a^2}}\\
aR^2=r\cdot R\left(R+a\right)\\
aR=r\left(R+a\right)\\
r=\frac{aR}{R+a}\\
\Rightarrow\;\frac{1}{r}=\frac{R+a}{aR}\\
\Rightarrow\;\frac{1}{r}=\frac{1}{R}+\frac{1}{a}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Četvrtak, 28. April 2016, 16:18

To je to. Način koji sam ja zamislio donekle se razlikuje (ne uključuje računanje osnovice [inlmath]\overline{DF}[/inlmath]), pa ću izložiti i njega (od viška glava ne boli).

Sa [inlmath]s_1[/inlmath] i [inlmath]s_2[/inlmath] označimo poluobime trouglova [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath] i [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath], respektivno, a sa [inlmath]P_1[/inlmath] i [inlmath]P_2[/inlmath] označimo površine trouglova [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath] i [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath], respektivno.

Za poluobim trougla [inlmath]\triangle ACO_1[/inlmath] znamo da je
[dispmath]s_1=\frac{2a+R+R}{2}=a+R[/dispmath]
a za površinu istog trougla da je
[dispmath]P_1=\frac{1}{2}\overline{AC}\cdot\overline{O_1B}=\frac{1}{\cancel2}\cancel2a\cdot\sqrt{R^2-a^2}=a\sqrt{R^2-a^2}[/dispmath]
Zatim, na osnovu sličnosti trouglova, odredimo i poluobim i površinu trougla [inlmath]\triangle DFO_1[/inlmath]:
[dispmath]\triangle ACO_1\sim\triangle DFO_1\quad\Rightarrow\quad\frac{s_1}{s_2}=\frac{\overline{O_1B}}{\overline{O_1E}}=\frac{\sqrt{R^2-a^2}}{R}\quad\Rightarrow\quad s_2=\frac{R}{\sqrt{R^2-a^2}}s_1\\
\Rightarrow\quad s_2=\frac{R}{\sqrt{R^2-a^2}}\left(a+R\right)[/dispmath][dispmath]\frac{P_1}{P_2}=\frac{\overline{O_1B}^2}{\overline{O_1E}^2}=\frac{R^2-a^2}{R^2}\quad\Rightarrow\quad P_2=\frac{R^2}{R^2-a^2}P_1=\frac{R^2}{R^2-a^2}a\sqrt{R^2-a^2}\\
\Rightarrow\quad P_2=\frac{aR^2}{\sqrt{R^2-a^2}}[/dispmath]
Zatim postavimo vezu između [inlmath]s_2[/inlmath] i [inlmath]P_2[/inlmath] preko poluprečnika upisane kružnice:
[dispmath]P_2=r\cdot s_2\\
\frac{aR^{\cancel2}}{\cancel{\sqrt{R^2-a^2}}}=r\cdot\frac{\cancel R}{\cancel{\sqrt{R^2-a^2}}}\left(a+R\right)\\
aR=ra+rR\quad\Big/:\left(aRr\right)\\
\enclose{box}{\frac{1}{r}=\frac{1}{R}+\frac{1}{a}}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na GEOMETRIJA