Nisam siguran da li sam prekršio pravilnik ukoliko često molim za pomoć. Ako jesam, izbrišite ovaj post. Imam dva zadatka koja ne mogu da privedem kraju. Jedan od njih je ovaj sa površinom omotača zarubljene piramide. Dat je u zbirci sa PMF-a, izdanje 2016. godine, a njegovo rešenje je:
[dispmath]6\sqrt{119}[/dispmath]
Zadatak glasi ovako:
Visina pravilne zarubljene četvorostrane piramide je [inlmath]3\text{ cm}[/inlmath]. Bočna ivica i dijagonala bočne strane su nagnute prema ravni osnove, redom, pod uglom [inlmath]60^\circ[/inlmath] i [inlmath]30^\circ[/inlmath]. Izračunati površinu omotača.
Krenuo sam tako što sam nacrtao zarubljenu piramidu [inlmath]ABCDA_1B_1C_1D_1[/inlmath] i uočio trapez [inlmath]ACC_1A_1[/inlmath]. Uzeo sam da bočna ivica [inlmath]CC_1[/inlmath] sa dijagonalom osnove [inlmath]d_1[/inlmath] zaklapa ugao od [inlmath]60^\circ[/inlmath]. Odatle sam izračunao bočnu stranicu i dobio da je:
[dispmath]s=2\sqrt3[/dispmath]
Takođe sam izračunao da je:
[dispmath]a_1-a_2=\sqrt6[/dispmath]
Sledeći korak je bilo računanje visine bočne strane [inlmath]h[/inlmath] pomoću trapeza [inlmath]BCC_1B_1[/inlmath]
Dobio sam da je visina bočne strane:
[dispmath]h=\frac{\sqrt{42}}{2}[/dispmath]
Potrebno je iskoristiti nagib dijagonale bočne strane prema osnovi. Uzeo sam da dijagonala bočne strane i dijagonala osnove zaklapaju ugao [inlmath]30^\circ[/inlmath], pa sam iz jednakokrakog trougla [inlmath]BC_1D[/inlmath] izrazio bočnu dijagonalu [inlmath]d_b[/inlmath] pomoću osnovne ivice [inlmath]a_1[/inlmath], odnosno izračunao sam da je:
[dispmath]d_b=a_1\frac{\sqrt2}{\sqrt3}[/dispmath]
Sledeći moj korak je korišćenje Pitagorine teoreme na trapezu [inlmath]BCC_1B_1[/inlmath].
Pomislio sam da ću odatle dobiti [inlmath]a_1[/inlmath] i rešiti zadatak, ali kvadratna jednačina nema rešenje i znam da sam negde u prethodnim koracima pogrešio, ali ne znam u kom koraku.