Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Kvadrat upisan u trougao

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Kvadrat upisan u trougao

Postod gaxon97 » Subota, 11. Jun 2016, 23:07

Moze li mi neko pomoci sa ovim zadatkom :

Povrsina trougla [inlmath]ABC[/inlmath] je [inlmath]36\text{ cm}^2[/inlmath], a duzina stranice [inlmath]BC[/inlmath] je [inlmath]12[/inlmath]. U trougao [inlmath]ABC[/inlmath] upisan je kvadrat tako da dva temena kvadrata pripadaju stranici [inlmath]BC[/inlmath] , a po jedno teme stranicama [inlmath]AB[/inlmath] i [inlmath]AC[/inlmath]. Duzina dijagonale upisanog kvadrata je?

Prvo neznam kako tacno da nacrtam sliku, posto je trougao proizvoljni, a ne znam ni kako da nadjem vezu izmedju povrsine , date stranice i ove dijagonale :D
gaxon97  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 6 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Kvadrat upisan u trougao

Postod aleksa97 » Nedelja, 12. Jun 2016, 00:40

Jeste trougao proizvoljni ali to nema nikakve veze. Bitno je samo da nacrtas lepo sliku. Mrzi me trenutno da je aploudujem, ali nadam se da ces razumeti.

Ja sam stavio da mi stranica [inlmath]BC[/inlmath] bude sa donje strane kada nacrtam trougao. Onda nacrtas unutra kvadrat, onako kako pise u tekstu zadatka, tako da su temena [inlmath]P[/inlmath] i [inlmath]Q[/inlmath] redom na stranicama [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BA[/inlmath]. Onda posmatras trougao [inlmath]PQA[/inlmath] i trougao [inlmath]ABC[/inlmath]. Primetices da su ova dva trougla slicna, i odatle postavis vrlo jednostavnu proporciju.

[inlmath]12:x=6:(6-x)\qquad[/inlmath] ( Visina - [inlmath]6[/inlmath] se dobije iz date povrsine i stranice, a sa [inlmath]x[/inlmath] sam obelezio stranicu kvadrata )

Kada odredis [inlmath]x[/inlmath], odnosno i stranicu kvadrata, lako odredis i dijagonalu po vec poznatoj fromuli.

Ako ti nesto nije jasno sutra cu da aploudujem sliku. Jos jednom se izvinjavam sto nisam koristio Latex, zadatak sam uradio sada na brzinu pa sam samo hteo da objasnim.

;)
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 12. Jun 2016, 01:26, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 2 puta

Postod Daniel » Nedelja, 12. Jun 2016, 01:27

gaxon97 je napisao:Prvo neznam kako tacno da nacrtam sliku,

Piše se ne znam. Razdvojeno. :)
Jedina četiri glagola u srpskom/hrvatskom/bosanskom jeziku uz koje se negacija piše spojeno, jesu – nemoj, neću, nemam i nisam.
Kod svih ostalih se negacija piše razmaknuto :!:

aleksa97 je napisao:Jos jednom se izvinjavam sto nisam koristio Latex, zadatak sam uradio sada na brzinu pa sam samo hteo da objasnim.

U redu je, dodô sam ga. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod gaxon97 » Nedelja, 12. Jun 2016, 11:44

Skontao sam sad, hvala na objasjenju.

Na brzinu sam pisao pa mi se potkrala greska ;)
gaxon97  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 6 puta

Postod Daniel » Nedelja, 12. Jun 2016, 12:12

Inače, ovo je zadatak s probnog prijemnog ispita za FON, održanog juče (LINK).
Zamolio bih autora teme, ali i sve korisnike, da uvek navedu izvor zadatka. Takođe, potrebno je navesti i rezultat koji treba da se dobije, jer će to biti koristan podatak onima koji žele da vam pomognu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Herien Wolf » Ponedeljak, 13. Jun 2016, 14:27

Napravio sam sliku koja ilustruje zadatak.

Screenshot_5.png
Screenshot_5.png (2.59 KiB) Pogledano 5520 puta

Iz sličnosti trouglova [inlmath]\triangle ABC[/inlmath] i [inlmath]\triangle ADE[/inlmath] uspostavljamo proporciju na osnovu pravila: Ako su dva trougla slična, onda su njihove visine proporcionalne njima odgovarajućim stranicama.
[dispmath]\frac{\overline{BC}}{\overline{DE}}=\frac{h_{\overline{BC}}}{h_{\overline{DE}}}\\
\frac{12}{x}=\frac{6}{6-x}[/dispmath]
Dalji postupak je već naveden u temi.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Povratak na GEOMETRIJA