P=\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}[/dispmath]
Svi znaju ovu formulu, takodje i nije teško izvesti je. Našao sam negde na netu ranije da postoji i formula pomoću koje računamo površinu ako su nam poznate sve tri visine trougla gde je:
[dispmath]H=\frac{1}{2}\left(\frac{1}{h_a}+\frac{1}{h_b}+\frac{1}{h_c}\right)\\\
\\\
P=\frac{1}{4\sqrt{H\left(H-\frac{1}{h_a}\right)\left(H-\frac{1}{h_b}\right)\left(H-\frac{1}{h_c}\right)}}[/dispmath] Moje pitanje je kako izvesti ovu formulu?? Nije baš praktična da se pamti, a sta god sam probao mnogo mi se iskomplikuje i ne mogu da doteram račun do kraja.
Ono što sam radio je sledeće:
[dispmath]P=\frac{ah_a}{2}=\frac{bh_b}{2}=\frac{ch_c}{2}\quad\Rightarrow\quad a=\frac{bh_b}{h_a};\quad b=\frac{ch_c}{h_b};\quad c=\frac{ah_a}{h_c}[/dispmath] Onda sam izračunao da je
[dispmath]s=\frac{\frac{bh_b}{h_a}+\frac{ch_c}{h_b}+\frac{ah_a}{h_c}}{2}=\frac{ah^2_ah_b+bh^2_bh_c+ch^2_ch_a}{2h_ah_bh_c}[/dispmath] I tu sam već zakomplikovao ali sam se nadao da će se srediti kad ubacim u [inlmath]P=\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}[/inlmath] i da će se izgubiti [inlmath]a[/inlmath], [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]c[/inlmath]. Možda i hoće, ali posle [inlmath]n[/inlmath] koraka, a ovde sa ovolikim izrazom za svaki poseban korak treba baš puno vremena.
Pokušao sam i da ubacujem u "nesređen" oblik heronovog obrasca koji se javi u jednom od koraka kad se izvodi.
Najjednostavniji mi je delovao oblik [inlmath]\displaystyle P=\frac{1}{4}\sqrt{\left((b+c)^2-a^2\right)\left(a^2-(b-c)^2\right)}[/inlmath], ali na kraju se pokazalo da ni to nije tako jednostavno.
Ima li neko neku ideju, ili savet kako da lakše izvedem ovo, da li možda treba i trigonometriju koristiti da se olakša račun?
I da li je sve ovo uopšte potrebno ako je zadatak da se izračuna površina trougla, ako imamo visine ili se može uraditi nešto lakše?