Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Kupa s vodom i uronjena lopta

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Kupa s vodom i uronjena lopta

Postod Aleksa16002 » Utorak, 07. April 2020, 17:48

Poštovanje, potrebna mi je pomoć pri rešavanju sledećeg zadatka.
Prava kupa postavljena je na vrh; njena visina [inlmath]H=16\text{ cm}[/inlmath], a poluprecnik osnove [inlmath]R=6\text{ cm}[/inlmath] i napunjena je vodom do visine [inlmath]h=12\text{ cm}[/inlmath]. U nju se potopi lopta poluprecnika [inlmath]r=3\text{ cm}[/inlmath]. Do koje visine se digne nivo vode?
Naime ja sam pokusavao da radim ovaj zadatak po analogiji na neki prethodni slicni ali bezuspesno. Jednostavno se u resenjima dobija 3. koren sto mi izgleda vrlo konfuzno i zbunjujuce.
Poslednji put menjao miletrans dana Utorak, 07. April 2020, 21:04, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje LaTex-a - Tačka 13. pravilnika

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Kupa s vodom i uronjena lopta

Postod Nađa » Utorak, 07. April 2020, 18:46

Zdravo, mozes li samo da napises koje je tacno resenje zadatka? (dobila sam nesto ali nisam sigurna u vezi resenja...)
Nađa  OFFLINE

Zahvalio se: 137 puta
Pohvaljen: 108 puta

Postod Aleksa16002 » Utorak, 07. April 2020, 19:11

Sad nisam siguran kako se simboli pisu pa cu recima
[dispmath]h=\sqrt[3]{h^3+\frac{4r^3H^2}{R^2}}[/dispmath] To je sve [inlmath]13.56\text{ cm}[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 09. April 2020, 01:37, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Utorak, 07. April 2020, 23:54

Imaš ovde detaljno uputstvo kako da napišeš te simbole. Čudi me da ti je to promaklo dok si čitao Pravilnik, budući da je taj link baš naveden u tački 13.

Treći koren nije uopšte nelogičan, budući da se zapremine dve kupe odnose kao i kubovi njihovih visina (iliti, njihove visine se odnose kao treći koreni njihovih zapremina).

Znači, posmatraš onaj deo koji je u početku ispunjen vodom (to je jedna kupa), a zatim onaj deo koji je nakon potapanja lopte ispunjen vodom (to je druga kupa, čija je zapremina uvećana u odnosu na zapreminu prve kupe za onoliko koliko iznosi zapremina uronjene lopte).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na GEOMETRIJA