Podnožja visina oštrouglog trougla [inlmath]ABC[/inlmath] su temena drugog trougla čiji je obim [inlmath]2s[/inlmath]. Naći površinu trougla [inlmath]ABC[/inlmath] ako je poluprečnik kruga opisanog oko trougla [inlmath]ABC[/inlmath] jednak [inlmath]R[/inlmath].
Rešenje: [inlmath]sR[/inlmath]
Imam kompletno rešenje zadatka, ali mi jedan deo nije jasan, pa ako bi neko mogao da mi objasni deo koji ne razumem bio bih mu veoma zahvalan. Rešenje:
Dokažimo da je [inlmath]AO\perp B_1C_1[/inlmath], v. sliku. Pošto je [inlmath]\angle AOM[/inlmath] polovina centralnog ugla nad [inlmath]AB[/inlmath], biće [inlmath]\angle AOM=\gamma=\angle ACB[/inlmath], odakle
[dispmath]\angle OAM=90^\circ-\gamma\tag1[/dispmath] Četvorougao [inlmath]AC_1HB_1[/inlmath] je tetivni (jer ima dva naspramna prava ugla), pa je [inlmath]\angle B_1C_1A=\angle B_1HA[/inlmath], a kako je [inlmath]B_1H\perp AC[/inlmath], [inlmath]HA\perp BC[/inlmath] biće [inlmath]\angle B_1HA=\angle ACB=\gamma[/inlmath], dakle
[dispmath]\angle B_1C_1A=\gamma\tag2[/dispmath] Iz [inlmath](1)[/inlmath] i [inlmath](2)[/inlmath] sledi da je [inlmath]AO\perp B_1C_1[/inlmath]. Prema tome, površina četvorougla [inlmath]AC_1OB_1[/inlmath] je [inlmath]\frac{1}{2}AO\cdot B_1C_1[/inlmath]; slično se dokazuje da su površine četvorougla [inlmath]BA_1OC_1[/inlmath] i [inlmath]CB_1OA_1[/inlmath], redom, [inlmath]\frac{1}{2}BO\cdot A_1C_1[/inlmath] i [inlmath]\frac{1}{2}CO\cdot A_1B_1[/inlmath]. Sabiranjem dobijamo površinu trougla: [inlmath]P=\frac{R}{2}(B_1C_1+A_1C_1+A_1B_1)=sR[/inlmath]
Nije mi jasno zbog čega su površinu četvorougla [inlmath]BA_1OC_1[/inlmath] računali kao [inlmath]\frac{1}{2}BO\cdot A_1C_1[/inlmath]. Za razliku od četvorougla [inlmath]AC_1OB_1[/inlmath] i [inlmath]CB_1OA_1[/inlmath], četvorougao [inlmath]BA_1OC_1[/inlmath] nije konveksan. Takođe, na slici se jasno vidi da poluprečnik samo jednim svojim delom seče stranicu [inlmath]C_1A_1[/inlmath] (tj. poluprečnik nije jedna od dijagonala kao što je slučaj kod druga dva četvorougla). Hvala unapred!