Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Povrsina paralelograma

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Povrsina paralelograma

Postod Ema K » Utorak, 12. Septembar 2023, 15:36

Pozdrav!

Treba mi pocetna ideja za resavanje sledeceg zadatka: Izracunati povrsinu paralelograma ciji je obim [inlmath]20\text{ cm}[/inlmath], ostar ugao [inlmath]30^\circ[/inlmath], a visine su u odnosu [inlmath]2:3[/inlmath]?
Hvala unapred.
Ema K  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Povrsina paralelograma

Postod Daniel » Sreda, 13. Septembar 2023, 15:06

Početna ideja je svakako nacrtati sliku, što pretpostavljam da si uradila, ali neka je i ovde:

paralelogram.png
paralelogram.png (1.26 KiB) Pogledano 72 puta

Bez ikakve trigonometrije, posmatrajući pravougle trouglove s jednim uglom od [inlmath]30^\circ[/inlmath] kao polovine jednakostraničnih trouglova, odrediš vezu između visine [inlmath]h_a[/inlmath] i stranice [inlmath]b[/inlmath], kao i između visine [inlmath]h_b[/inlmath] i stranice [inlmath]a[/inlmath]. Odatle nađeš vezu između [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath]. Drugu vezu imaš iz datog uslova [inlmath]O=2a+2b=20[/inlmath], što je dovoljno za sistem dve jednačine s dve nepoznate.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5109 puta
Pohvaljen: 4936 puta

Postod Ema K » Sreda, 13. Septembar 2023, 15:48

Uradila sam zadatak, nadam se da mi je ispravan:
Izrazila sam visinu [inlmath]h_a=\frac{b}{2}[/inlmath], a [inlmath]h_b=\frac{a}{2}[/inlmath], onda sam preko toga izrazila [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath], i preko obima dobila da je [inlmath]a=6[/inlmath], [inlmath]b=4[/inlmath]. [inlmath]P=a\cdot h_a,[/inlmath] tj, meni je ispalo da je povrsina [inlmath]12\text{ cm}^2[/inlmath]. Ako sam negde pogresila, molim vas ispravite me.
Ema K  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Sreda, 13. Septembar 2023, 18:44

Tačno sve, i postupak i rezultat :correct:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5109 puta
Pohvaljen: 4936 puta

Povratak na GEOMETRIJA