Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba
Znaš valjda kako se rešava iracionalna jednačina – sabirak koji sadrži koren na jednu stranu, sve ostale sabirke na drugu stranu. Zatim obe strane kvadriraš...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Nije tako teško izraziti [inlmath]r[/inlmath]: [dispmath]-\cancel2HR=\cancel2r^2-\cancel2r\sqrt{H^2+r^2}[/dispmath][dispmath]r\sqrt{H^2+r^2}=r^2+HR[/dispmath][dispmath]r^2\left(H^2+r^2\right)=r^4+2HRr^2+H^2R^2[/dispmath][dispmath]r^2H^2+\cancel{r^4}=\cancel{r^4}+2HRr^2+H^2R^2[/dispmath][dispmath]r^2\left(H^2-2HR\right)=H^2R^2[/dispmath][dispmath]r=\frac{HR}{\sqrt{H^2-2HR}}[/dispmath]
Mislio sam da se neće poništiti [inlmath]r^4[/inlmath] i [inlmath]r^4[/inlmath].Ova iracionalna jednačina me je asocirala kada je kvadriram na bikvadratnu jednačinu.Ali skonato sam to,naravno riješio sam ovaj zadatak samo sam zaboravio na ovu temu.
Još mi se ti samo javi Ti ga nikada i ne napišeš navodno mrsko ti je koristiti latex.Ja ga napišem kada stignem.Mada u poslijednje vrijeme nemam nešto puno vremena za to...