Probni prijemni ispit MATF - 10. jun 2017.
8. zadatak
Trougao [inlmath]PQR[/inlmath] jednoznacno je odredjen uslovima [inlmath]PQ=6[/inlmath], [inlmath]PR=k[/inlmath], [inlmath]\angle PQR=30^\circ[/inlmath]. Sve moguce vrednosti za [inlmath]k[/inlmath] su?
Prvo sam nacrtala sliku trougla, zatim sam povukla visinu od stranice [inlmath]PQ[/inlmath] i dobija se klasican pravougli trougao sa [inlmath]30^\circ,60^\circ,90^\circ[/inlmath]. Odakle sledi da je [inlmath]\cos30^\circ=\frac{6}{RQ},\;RQ=4\sqrt3[/inlmath] odatle... nakon toga posto imam ugao zahvacen stranicama [inlmath]PQ[/inlmath] i [inlmath]RQ[/inlmath] i navedene stranice, mislila sam da izracunam povrsinu trougla preko formule da je [inlmath]P=\frac{1}{2}\cdot\sin30^\circ\cdot PQ\cdot QR[/inlmath] i za [inlmath]P[/inlmath] se dobija [inlmath]6\sqrt3[/inlmath]. Nakon toga sam mislila da izracunam visinu nepoznate stranice, gde se opet dobija trougao sa sledecim uglovima
[inlmath]30^\circ,60^\circ,90^\circ[/inlmath] i hipotenuza je [inlmath]6[/inlmath] a stranica nad uglom od [inlmath]30^\circ[/inlmath] je polovina hipotenuze, pa je [inlmath]h=3[/inlmath]. Kada uvrstim sada visinu u formulu za povrsinu trougla [inlmath]P=\frac{1}{2}\cdot h\cdot PR[/inlmath] ne dobijam nijedan od ponudjenih odgovora kao resenje za stranicu [inlmath]PR[/inlmath], ja dobijam [inlmath]4\sqrt3[/inlmath]. Gde sam pogresila?