Povrsina trapeza

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 13:19
od kristinaaa
Ako moze pomoc oko ovog zadatka,ne znam kako da krenem:
Iz centra kruznice opisane oko jednakokrakog trapeza krak trapeza se vidi pod uglom od [inlmath]60[/inlmath] stepeni. Ako je [inlmath]h[/inlmath] duzina visine tog trapeza tada je negova povrsina jednaka?
Resenje: [inlmath]\sqrt3h^2[/inlmath]
Re: Povrsina trapeza

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 16:10
od Daniel
Nacrtaj sliku (to je prvo i osnovno).
Posmatraj trougao kojeg obrazuju centar kružnice i temena jednog kraka trapeza. To je jednakokraki trougao, jer su dva kraka tog trougla poluprečnici kružnice. Pošto je ugao između krakova tog jednakokrakog trougla jednak [inlmath]60^\circ[/inlmath], a znamo da su mu, pošto je jednakokraki, preostala dva ugla međusobno jednaka, šta još možemo zaključiti o tom jednakokrakom trouglu?
U kom odnosu stoje krak ovog trapeza i poluprečnik njegove opisane kružnice?

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 19:23
od Ilija
Jel se ovde svede na to da je [inlmath]b=\frac{a}{2}[/inlmath], pa se zatim izracuna [inlmath]m[/inlmath] i izrazi preko [inlmath]h[/inlmath]? Dobije se da je [inlmath]m=\sqrt3h[/inlmath] i kad se pomnozi sa [inlmath]h[/inlmath] za povrsinu, to je taj rezultat.

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 19:30
od Daniel
Na osnovu raspoloživih podataka, ništa ne znamo o odnosu stranica [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath]. Njihov odnos može biti bilo koji. U opštem slučaju, dakle, ne mora biti [inlmath]b=\frac{a}{2}[/inlmath].

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 20:24
od kristinaaa
Mi dobijamo ustvari jednakostranicni trougao,gde je osnovica jednaka sa poluprecnikom. Ako je jedan ugao [inlmath]60^\circ[/inlmath], a druga dva moraju jednaka da budu onda su i ta druga dva [inlmath]60^\circ[/inlmath]

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 20:40
od Gamma
Tako je dobije se da je [inlmath]r=b[/inlmath] što slijedi iz toga jednakostraničnog trougla.
Daniele meni nije jasna ova priča oko odnosa osnovica. Ja dobijem preko sinusne teoreme [inlmath]a:b=\sqrt3:1[/inlmath].[inlmath]a[/inlmath] mora biti veće od [inlmath]b[/inlmath] sigurno.Ali ponovo kako god okrenem ne mogu da izrazim središnicu preko visine.Jeste da je ovde u pitanju tetivni četverougao ali ne znači nam to puno.

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 20:47
od Sinisa
da bi se u trapez mogla upisati kruznica on mora zadovoljavati uslov [inlmath]a+b=c+d[/inlmath]... nisam siguran, ali mislim da se i ovo svojstvo trapeza treba iskoristiti

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 20:54
od Gamma
Stvarno ne znam šta da ti kažem ovo je dokaz da si ti taj koji pretrpava temu nepotrebnim stvarima. Kakve bolan veze ima tetivni i tangentni četvorougao? I kako ćeš iskoristiti to svojstvo tangentnog četvorougla ovde ? Apsolutno to nema nikakve veze. I ovaj zadatak nema nikakve veze sa upisanom kružnicom već je riječ o opisanoj.

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 20:59
od Daniel
kristinaaa je napisao:Mi dobijamo ustvari jednakostranicni trougao,gde je osnovica jednaka sa poluprecnikom. Ako je jedan ugao [inlmath]60^\circ[/inlmath], a druga dva moraju jednaka da budu onda su i ta druga dva [inlmath]60^\circ[/inlmath]

I, nisi odgovorila, u kom odnosu onda stoje poluprečnik kružnice i krak tog trapeza?
Gamma je napisao:Tako je dobije se da je [inlmath]r=b[/inlmath] što slijedi iz toga jednakostraničnog trougla.

Ajd prvo da razjasnimo šta podrazumevaš pod [inlmath]b[/inlmath]. Običaj je da se kod trapeza veća osnovica obeležava sa [inlmath]a[/inlmath], manja sa [inlmath]b[/inlmath], a kraci sa [inlmath]c[/inlmath] i [inlmath]d[/inlmath] (ako je trapez jednakokrak, kao u ovom slučaju, onda se kraci obeležavaju sa [inlmath]c[/inlmath]).
Gamma je napisao:Daniele meni nije jasna ova priča oko odnosa osnovica. Ja dobijem preko sinusne teoreme [inlmath]a:b=\sqrt3:1[/inlmath].
Kako si to dobio? Možeš li napisati postupak?
Gamma je napisao:[inlmath]a[/inlmath] mora biti veće od [inlmath]b[/inlmath] sigurno.
Ako obeležavamo na uobičajen način, onda da. Ali, ništa nas ne sprečava ni da kraću osnovicu obležimo sa [inlmath]a[/inlmath], a veću sa [inlmath]b[/inlmath], ali to je sad već druga priča, da ne širimo temu i na to.
Gamma je napisao:I ovaj zadatak nema nikakve veze sa upisanom kružnicom već je riječ o opisanoj.
Ovo je tačno, svojstvo koje si ti, @Siniša, naveo, važi za tangentne četvorouglove, a ovaj trapez je tetivni (kao i svaki jednakokraki trapez).

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 21:43
od Gamma
Daniel je napisao::?:
Ajd prvo da razjasnimo šta podrazumevaš pod [inlmath]b[/inlmath]. Običaj je da se kod trapeza veća osnovica obeležava sa [inlmath]a[/inlmath], manja sa [inlmath]b[/inlmath], a kraci sa [inlmath]c[/inlmath] i [inlmath]d[/inlmath] (ako je trapez jednakokrak, kao u ovom slučaju, onda se kraci obeležavaju sa [inlmath]c[/inlmath]).
Nas su u školi učili uvijek [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]c[/inlmath] osnovice a [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]d[/inlmath] kraci. Ne znam jeste da je i meni to bilo malo nelogično ali... Sigurno kao ide se na onu foru u smjeru kazaljke na satu.
Daniel je napisao:Kako si to dobio? Možeš li napisati postupak?
Evo ide postupak.
Kako znamo iz jednakostraničnog trougla da je [inlmath]r=b[/inlmath].
[dispmath]\frac{a}{\sin\frac{2\pi}{3}}=\frac{r}{\sin\frac{\pi}{6}}[/dispmath][dispmath]\frac{a}{\frac{\sqrt3}{2}}=\frac{r}{\frac{1}{2}}[/dispmath][dispmath]\frac{a}{\sqrt3}=r[/dispmath][dispmath]\frac{a}{\sqrt3}=b[/dispmath][dispmath]\frac{a}{b}=\frac{\sqrt3}{1}[/dispmath]

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 22:20
od Daniel
Gamma je napisao:Nas su u školi učili uvijek [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]c[/inlmath] osnovice a [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]d[/inlmath] kraci. Ne znam jeste da je i meni to bilo malo nelogično ali... Sigurno kao ide se na onu foru u smjeru kazaljke na satu.
Aha, dobro onda ako ste vi tako obeležavali, onda je to što si napisao [inlmath]r=b[/inlmath] tačno...
Gamma je napisao:Evo ide postupak.
Kako znamo iz jednakostraničnog trougla da je [inlmath]r=b[/inlmath].
[dispmath]\frac{a}{\sin\frac{2\pi}{3}}=\frac{r}{\sin\frac{\pi}{6}}[/dispmath][dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]\frac{a}{b}=\frac{\sqrt3}{1}[/dispmath]
Ne znam gde si pronašao ove uglove [inlmath]\frac{2\pi}{3}[/inlmath] i [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath], ali ja za tvoj rezultat imam kontraprimer:

- kontraprimer.png (1.49 KiB) Pogledano 1823 puta

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 22:41
od Gamma
Evo moje skice,jeste da je malo nakredna ali može se pročitati.

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 22:48
od Daniel
Na osnovu čega si zaključio da su ti uglovi [inlmath]120^\circ[/inlmath], odnosno [inlmath]30^\circ[/inlmath]?
To što si ti radio je neki specijalan slučaj ovog zadatka, što znači da su u opštem slučaju te vrednosti uglova drugačije.

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 23:00
od Gamma
Pun krug mora imati [inlmath]360^\circ[/inlmath]. Mislim zbir tih svih uglova mora biti [inlmath]360^\circ[/inlmath]. A ovo za [inlmath]30^\circ[/inlmath] slijedi iz jednakokrakoga trougla čiji zbir uglova mora biti [inlmath]180^\circ[/inlmath]

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 23:07
od Daniel
Pun krug mora biti [inlmath]360^\circ[/inlmath], to je tačno. Ali, na osnovu čega si zaključio da, kad od [inlmath]360°[/inlmath] oduzmeš dva ugla od [inlmath]60^\circ[/inlmath], onaj ostatak od [inlmath]240^\circ[/inlmath] mora biti podeljen na dva jednaka ugla? Zbog čega jedan od ta dva ugla ne bi mogao, recimo, biti [inlmath]160^\circ[/inlmath], a drugi [inlmath]80^\circ[/inlmath]?

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 23:22
od Gamma

Upravu si,ne znam ni ja kako sam to zaključio. Nego ima li ko kakvo rješenje?

Poslato:
Petak, 03. April 2015, 23:43
od Daniel
Da, kad smo ovo razjasnili, mogli bismo se vratiti na suštinu ovog zadatka.
Ja ću koristiti oznake [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] za osnovice, a [inlmath]c[/inlmath] za krakove, ne zato što sam tako navikao (a jesam), već pre svega jer je to mnogo češći način obeležavanja.
Obeležimo sa [inlmath]\alpha[/inlmath] ugao između osnovice [inlmath]a[/inlmath] i kraka [inlmath]c[/inlmath].

- jednakokraki trapez.png (2.99 KiB) Pogledano 1816 puta
Prvo je potrebno [inlmath]r[/inlmath] izraziti preko visine [inlmath]h[/inlmath] i ugla [inlmath]\alpha[/inlmath], a zatim, posmatrajući žuto obeležene trouglove na slici, potrebno je i osnovicu [inlmath]a[/inlmath] i osnovicu [inlmath]b[/inlmath] izraziti u zavisnosti od [inlmath]r[/inlmath] i od [inlmath]\alpha[/inlmath].
Ako ovo objašnjenje nije dovoljno detaljno i precizno – ne treba ni da bude,

to su samo smernice po kojima treba raditi.

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 00:14
od Gamma
Pokušaću ja ovo uraditi. Evo odmah sam zapo na prvom dijelu ovo oko izražavanja [inlmath]r[/inlmath]. Jer ja stvarno nemam ideju.Na koji fazon treba izraziti [inlmath]r[/inlmath] preko ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] i visine [inlmath]h[/inlmath]?

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 02:43
od bobanex
[dispmath]\mathrm{ctg}\:30^\circ=\sqrt3=\frac{m}{h}\\
m=h\sqrt3\\
P=mh=h\sqrt3h=h^2\sqrt3[/dispmath]

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 02:52
od bobanex
Ja sam to ipak uradio malo krace

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 02:58
od Daniel
Sjajno rešenje!

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 11:27
od Gamma

Svaka čast, veoma jednostavno.

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 15:35
od Vule
Bobanex, BRAVO. Elegantno. Tražim na koji način se ovde pohvaljuje (ako ja to uopšte mogu?).

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 15:38
od Gamma
Samo klikni na ikonicu u gornjem desnom uglu. Onaj prst

Poslato:
Subota, 04. April 2015, 15:48
od Vule
Hvala. U prvoj iteraciji kad sam clicknuo mi je u pop-up ispisalo ko sve se zahvalio, sad je prihvatio. (Možda sam predugo držao click.

)
Ma došao sam i ja do periferijskog od [inlmath]30^\circ[/inlmath] ali... GENIJALNO. Zato kažu: "Bolje isti zadatak na više načina, nego više zadataka na isti način."

Poslato:
Nedelja, 01. Maj 2022, 18:42
od Djidja22
Ispričaste se svi, a rešenja nigde.
Jedini zaključak je da je krak isti kao poluprečnik opisane kružnice i tu je kraj.

Poslato:
Ponedeljak, 02. Maj 2022, 11:13
od Daniel
Djidja22 je napisao:Ispričaste se svi, a rešenja nigde.

Rekao bih da nisi pročitao celu temu...