Tetivan cetvorougaonik – prijemni MATF 2003.

PostPoslato: Utorak, 23. Jun 2015, 21:30
od matija
Prijemni ispit MATF – 3. jul 2003.
17. zadatak

Dijagonale tetivnog cetvorougla [inlmath]ABCD[/inlmath] se seku u tacki [inlmath]S[/inlmath]. Ako je [inlmath]BC=CD[/inlmath], [inlmath]SC=4[/inlmath] i [inlmath]CD=6[/inlmath] tada je [inlmath]AC=?[/inlmath].
Resenje ovog zadatka je [inlmath]AC=9[/inlmath].

Moj problem je sto posle dokazivanja jednakosti trouglova [inlmath]ABS[/inlmath] i [inlmath]DSC[/inlmath], posle toga ja ne vidim kako da iskoristim osobine tetivnog cetvorougla da dobijem jos jednu stranicu trougla [inlmath]ASD[/inlmath] da bih iskoristio slicnost.

Re: Tetivan cetvorougaonik – prijemni MATF 2003.

PostPoslato: Utorak, 23. Jun 2015, 22:00
od desideri
@Gamma,
pošto vidim da si tu, hajde reši ovo molim te.
Ja sam premoren.

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 00:00
od Gamma
Evo tek sada vidih temu. Evo našao sam ovaj link. Možda bude od koristi. Mada i nema neke velike koristi od tetivnog četvorougla, pokušavao sam da primjenim njegova svojstva preko kosinusne teoreme. Nije mi baš išlo, zakomplikuje se dosta. Ako uradim zadatak objaviću ga.

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 06:14
od Daniel
matija je napisao:Moj problem je sto posle dokazivanja jednakosti trouglova [inlmath]ABS[/inlmath] i [inlmath]DSC[/inlmath],

Trouglovi [inlmath]\triangle ABS[/inlmath] i [inlmath]\triangle DSC[/inlmath] nisu jednaki, već slični.

A i ne treba ti sličnost ta dva trougla. Možeš raditi na sledeći način:

cetvorougao.png
cetvorougao.png (2.87 KiB) Pogledano 1610 puta

Uočiš jednakost uglova [inlmath]\angle CDB[/inlmath] i [inlmath]\angle CBD[/inlmath] (jer su to uglovi pri osnovici jednakokrakog trougla [inlmath]\triangle BCD[/inlmath]), a takođe uočiš i jednakost uglova [inlmath]\angle CDB[/inlmath] i [inlmath]\angle BAC[/inlmath] (jer su to periferni uglovi nad zajedničkom tetivom [inlmath]BC[/inlmath]), pa je onda
[dispmath]\left.\begin{array}{l}
\angle CDB=\angle CBD\\
\angle CDB=\angle BAC
\end{array}\right\}\quad\Longrightarrow\quad\angle CBD=\angle BAC\quad\Longrightarrow\quad\triangle BSC\sim\triangle ABC[/dispmath] i zatim postaviš proporciju odgovarajućih stranica sličnih trouglova [inlmath]\triangle BSC[/inlmath] i [inlmath]\triangle ABC[/inlmath]...

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 15:17
od matija
Jeste hvala, nisam pazio kad sam pisao i pogresno sam stavio jednakost umesto slicnosti. Sve u svemu, hvala!

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 18:32
od Nevena
Moze ceo postupak?

PostPoslato: Ponedeljak, 19. Septembar 2016, 19:32
od Daniel
Ne može, jer bi to bilo protivno forumskim pravilima (tačka 6. Pravilnika).
Slobodno možeš pitati šta ti konkretno nije jasno u instrukcijama koje sam dao.