Jednakokraki trougao – poluprečnici upisane i opisane kružnice

PostPoslato: Petak, 20. Novembar 2015, 14:30
od gatacki vojvoda
* MOD EDIT * Premešteno iz ove teme

Ljudi, moze li pomoc
Jednakokraki trougao ima onovicu [inlmath]16[/inlmath] i krakove [inlmath]10[/inlmath]. Kako da izracunam poluprecnike upisane i opisane kruznice? Trebaju li tu neke formule? Hvala vam unapred.

Re: Jednakokraki trougao – poluprečnici upisane i opisane kružnice

PostPoslato: Petak, 20. Novembar 2015, 16:13
od pentagram142857
Prvo preko heronovog obrasca nadjes povrsinu trougla:

[dispmath]P=\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}[/dispmath]
[inlmath]s[/inlmath]-poluobim trougla, [inlmath]a[/inlmath], [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]c[/inlmath] - stranice trougla (u ovom slucaju je [inlmath]b=c[/inlmath] posto je jednakokraki)

Onda primenis jos 2 formule iz ove teme viewtopic.php?f=3&t=1209 :

[inlmath]R[/inlmath] - poluprecnik opisane, [inlmath]r[/inlmath] - poluprecnik upisane

PostPoslato: Petak, 20. Novembar 2015, 20:44
od gatacki vojvoda
Ja sam uradio sve i dobijam drugacija resenja. Da li biste mogli Vi da mi uradite.
1. Jednakokraki trougao osnovice [inlmath]16[/inlmath] sa krakom [inlmath]10[/inlmath]. Izracunatu poluprecnik upisane i opisane kruznice?

PostPoslato: Petak, 20. Novembar 2015, 21:12
od Daniel
Pozdrav, novi. Molim te da se upoznaš s Pravilnikom ovog foruma, pogotovo s tačkom 6. Svrha ovog foruma nije da ti mi radimo zadatke, već da ti pomognemo da zadatke uradiš, kao i da ti ukažemo na greške u tvojim postupcima.
Dakle, napiši taj svoj postupak, a mi ćemo ga proveriti i reći gde je greška, ukoliko je ima.

Takođe, pravilo je i da se svaki nov zadatak postavlja u novu temu (tačka 10), tako da ću ovaj tvoj zadatak kasnije izdvojiti u zasebnu temu.

PostPoslato: Petak, 20. Novembar 2015, 21:22
od gatacki vojvoda
Hvala Vam na obavestenju. Uopste nisam pogledao pravila.
Sad kad sam Vama zapisivao postupak uocio sam gresku. Hvala Vam puno.