Zarubljena kupa
U zarubljenu kupu poluprecnika vece osnove [inlmath]4[/inlmath], upisana je lopta zapremine [inlmath]V=36\pi[/inlmath] Kolika je zapremina zarubljene kupe? Hvala unapred
Nasao sam preko zapremine lopte da je poluprecnik lopte [inlmath]3[/inlmath], i ako sam dobro nacrtao sliku onda bi trebalo da je visina zarubljene kupe jednaka precniku lopte tj. [inlmath]6[/inlmath]. E, sad ne znam kako da nadjem poluprecnik manje osnove zarubljene kupe. Zapreminu cu lako naci pod uslovom da je tacno ovo sto sam gore napisao - [inlmath]2R_{l.}=H_{z.k.}[/inlmath]
Nasao sam preko zapremine lopte da je poluprecnik lopte [inlmath]3[/inlmath], i ako sam dobro nacrtao sliku onda bi trebalo da je visina zarubljene kupe jednaka precniku lopte tj. [inlmath]6[/inlmath]. E, sad ne znam kako da nadjem poluprecnik manje osnove zarubljene kupe. Zapreminu cu lako naci pod uslovom da je tacno ovo sto sam gore napisao - [inlmath]2R_{l.}=H_{z.k.}[/inlmath]
Ispada da je [inlmath]s=m[/inlmath] tj. srednjoj liniji trapeza. E sad ne znam da li je uvek [inlmath]s=m[/inlmath] kada je u zarubljenu kupu upisana lopta ili je to slucajnost? Ako je to pravilo onda se brze resi zadatak jer znamo da je [inlmath]m=\frac{2r+2R}{2}=\frac{2(r+4)}{2}=4+r[/inlmath] - isto koliko si ti dobio da je [inlmath]s[/inlmath]