Minimalna povrsina valjka s datom zapreminom – prijemni FON septembar 2009.
Prijemni ispit FON – 3. septembar 2009.
12. zadatak
Odnos poluprecnika osnove i visine pravog valjka koji pri datoj zapremini ima najmanju povrsinu iznosi?
Resenje je [inlmath]1:2[/inlmath]
E sad, posto nisam bas sjajan matematicar resio sam ovaj zadatak na malo neobican nacin
Kaze pri datoj zapremini, i ja sam uzeo proizvoljnu vrednost [inlmath]V=16\pi[/inlmath]
[dispmath]16\pi=r^2\pi\cdot H[/dispmath][dispmath]H=\frac{16}{r^2}[/dispmath]
[dispmath]P=2r\pi(r+H)[/dispmath][dispmath]P=2r^2+\frac{32}{r}[/dispmath][dispmath]P=\left(\frac{2r^3+32}{r}\right)[/dispmath] Izvod dakle,
[dispmath]P=\left(\frac{2r^3+32}{r}\right)'=0[/dispmath]
[dispmath]\frac{\left(2r^3+32\right)'r-\left(2r^3+32\right)r}{r^2}=0[/dispmath][dispmath]4r^3-32=0[/dispmath][dispmath]r^3=8[/dispmath][dispmath]r=2[/dispmath]
[dispmath]H=\frac{16}{r^2}=4[/dispmath]
[dispmath]r:H=2:4[/dispmath]
[dispmath]r:H=1:2[/dispmath] To je to, ako ima gresaka ispravite
P.S. izostavio sam [inlmath]\pi[/inlmath] jer nebitan kod izvoda. I da, u nedoumici sam sta da je pisalo maksimalna (najveca) povrsina.
12. zadatak
Odnos poluprecnika osnove i visine pravog valjka koji pri datoj zapremini ima najmanju povrsinu iznosi?
Resenje je [inlmath]1:2[/inlmath]
E sad, posto nisam bas sjajan matematicar resio sam ovaj zadatak na malo neobican nacin
Kaze pri datoj zapremini, i ja sam uzeo proizvoljnu vrednost [inlmath]V=16\pi[/inlmath]
[dispmath]16\pi=r^2\pi\cdot H[/dispmath][dispmath]H=\frac{16}{r^2}[/dispmath]
[dispmath]P=2r\pi(r+H)[/dispmath][dispmath]P=2r^2+\frac{32}{r}[/dispmath][dispmath]P=\left(\frac{2r^3+32}{r}\right)[/dispmath] Izvod dakle,
[dispmath]P=\left(\frac{2r^3+32}{r}\right)'=0[/dispmath]
[dispmath]\frac{\left(2r^3+32\right)'r-\left(2r^3+32\right)r}{r^2}=0[/dispmath][dispmath]4r^3-32=0[/dispmath][dispmath]r^3=8[/dispmath][dispmath]r=2[/dispmath]
[dispmath]H=\frac{16}{r^2}=4[/dispmath]
[dispmath]r:H=2:4[/dispmath]
[dispmath]r:H=1:2[/dispmath] To je to, ako ima gresaka ispravite
P.S. izostavio sam [inlmath]\pi[/inlmath] jer nebitan kod izvoda. I da, u nedoumici sam sta da je pisalo maksimalna (najveca) povrsina.