Pod a) može da se uradi i preko klasične geometrije. Ako dokažemo da presečna tačka kružnice [inlmath]k_1[/inlmath] i hipotenuze polovi hipotenuzu, a zatim dokažemo da i presečna tačka kružnice [inlmath]k_2[/inlmath] i hipotenuze polovi hipotenuzu, time smo dokazali da se te dve tačke poklapaju, odakle sledi da se presečna tačka kružnica [inlmath]k_1[/inlmath] i [inlmath]k_2[/inlmath] nalazi na hipotenuzi.

- slicnost.png (1.08 KiB) Pogledano 1870 puta
Na slici uočimo da je ugao [inlmath]\angle OCA[/inlmath] prav, jer je to periferni ugao nad prečnikom. Odatle se može pokazati sličnost trouglova [inlmath]\triangle OCA[/inlmath] i [inlmath]\triangle AOB[/inlmath]. Na osnovu te sličnosti se može pokazati da je [inlmath]\overline{AC}=\frac{1}{2}\overline{AB}[/inlmath].
Na sličan način se pokaže i za drugu kružnicu, [inlmath]k_2[/inlmath].
Batonja je napisao:b) drugi deo zadatka mislim da ide preko kruznog isecka jedne i druge kruznice samo sto ne mogu da nadjem ugao koji odgovara luku,
Pa taj ugao je prilično očigledan,

- ugao nad lukom.png (1.13 KiB) Pogledano 1870 puta
Batonja je napisao:Mislim da treba da saberem povrsine kruznica i oduzmem povrsine njihovih kruznih isecaka da bi dobio krug odredjen kruznicama.

Ne znam da l' sam ovo najbolje razumeo, al' hajde da časkom raščistimo šta je kružni isečak, a šta odsečak:

- isecak i odsecak.png (1.67 KiB) Pogledano 1870 puta
Površina kružnog odsečka se dobije kad se od površine odgovarajućeg kružnog isečka oduzme površina odgovarajućeg jednakokrakog trougla.
Tražena površina u ovom zadatku jednaka je zbiru površina ta dva odsečka, to jest, dvostrukoj vrednosti svakog od ta dva odsečka, budući da su površine tih odsečaka jednake.
I, da, kružnica ne može imati površinu. Kružnica je kriva linija, a linije nemaju površinu. Površinu ima
krug, kao oblast unutar
kružnice.
Što se tiče rešenja pod a) preko analitičke geometrije,
pentagram142857 je napisao:Kordinate: [inlmath]O(0,0)[/inlmath], [inlmath]A(m,0)[/inlmath], [inlmath]B(0,m)[/inlmath], [inlmath]C\left(\frac{m}{2},\frac{m}{2}\right)[/inlmath]. Kordinate [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] ubacis u formulu za povrsinu trougla u analitickoj geometriji (ona determinanta).
može da se uradi i bez formule za površinu trougla. Na osnovu koordinata tačaka [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath] vrlo lako dolazimo do segmentnog oblika jednačine hipotenuze,
[dispmath]\frac{x}{m}+\frac{y}{m}=1[/dispmath]
Uvrštavanjem koordinata tačke [inlmath]C[/inlmath] u tu jednačinu dobijamo da je jednačina zadovoljena, čime je pokazano da tačka [inlmath]C[/inlmath] pripada hipotenuzi.
Naravno, do koordinata tačke [inlmath]C[/inlmath] dolazimo nalaženjem preseka ove dve kružnice, a to se radi rešavanjem sistema koji čine jednačine tih kružnica.