Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Površina pravouglog trougla

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Površina pravouglog trougla

Postod umjetnica » Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 00:02

Dobro veče svima :)

Kao prvo, želim se iskreno od srca zahvaliti za pomoć koju mi je ovaj forum i svi njegovi članovi pružili u posljednjih nekoliko godina! Genijalni ste! :D :)

Međutim, kako mi je geometrija najslabija strana uzela sam malo više to da vježbam, poslije četvrtog urađenog zadatka sam zapela i nikako ne mogu da postavim ovaj zadatak, pa ako mi bilo ko može pomoći?

U pravouglom trouglu visina [inlmath]h=2[/inlmath] dijeli hipotenuzu na odsječke čije se dužine razlikuju za [inlmath]3[/inlmath]. Kolika je površina trougla?

Probala sam skicirati pravougli trougao, i par nekih kombinacija sa formulama ali baš nikako ne mogu započeti ovaj zadatak.

Pošto mi je ovo prvi post. Nadam se da ćemo se još puno i dobro družiti i da ću i ja kad uspjeti kome priteči u pomoć! :D :D :)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 2 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Površina pravouglog trougla

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 00:20

Pozdrav, dobro došla, i hvala na lepim rečima za forum. :)

Molim te da uvek kod ovakvih zadataka priložiš makar skicu. Skicu sigurno umeš nacrtati:

pravougli trougao.png
pravougli trougao.png (894 Bajta) Pogledano 1153 puta

Uoči da su crveni i plavi trougao sa slike međusobno slični. Na osnovu toga postavi proporciju, iz koje dobiješ kvadratnu jednačinu po [inlmath]x[/inlmath] (jedno rešenje će biti negativno, pa njega odbacujemo, jer dužina [inlmath]x[/inlmath] ne može biti negativna).
Kad znaš koliko je [inlmath]x[/inlmath], znaš i kolika je hipotenuza.
A kad znaš hipotenuzu i visinu na tu hipotenuzu, odatle lako nađeš i površinu trougla. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Re: Površina pravouglog trougla

Postod umjetnica » Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 21:35

Hvala ti puno! Zaista ste sjajni. Uspješno sam riješila sad zadatak, shvatila sam gdje sam pravila grešku! :D :)

Za ubuduće neću više zaboravljati skicu. Hvala još jednom od srca! :)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 2 puta

Povratak na GEOMETRIJA