Površina pravouglog trougla

PostPoslato: Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 00:02
od umjetnica
Dobro veče svima :)

Kao prvo, želim se iskreno od srca zahvaliti za pomoć koju mi je ovaj forum i svi njegovi članovi pružili u posljednjih nekoliko godina! Genijalni ste! :D :)

Međutim, kako mi je geometrija najslabija strana uzela sam malo više to da vježbam, poslije četvrtog urađenog zadatka sam zapela i nikako ne mogu da postavim ovaj zadatak, pa ako mi bilo ko može pomoći?

U pravouglom trouglu visina [inlmath]h=2[/inlmath] dijeli hipotenuzu na odsječke čije se dužine razlikuju za [inlmath]3[/inlmath]. Kolika je površina trougla?

Probala sam skicirati pravougli trougao, i par nekih kombinacija sa formulama ali baš nikako ne mogu započeti ovaj zadatak.

Pošto mi je ovo prvi post. Nadam se da ćemo se još puno i dobro družiti i da ću i ja kad uspjeti kome priteči u pomoć! :D :D :)

Re: Površina pravouglog trougla

PostPoslato: Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 00:20
od Daniel
Pozdrav, dobro došla, i hvala na lepim rečima za forum. :)

Molim te da uvek kod ovakvih zadataka priložiš makar skicu. Skicu sigurno umeš nacrtati:

pravougli trougao.png
pravougli trougao.png (894 Bajta) Pogledano 1155 puta

Uoči da su crveni i plavi trougao sa slike međusobno slični. Na osnovu toga postavi proporciju, iz koje dobiješ kvadratnu jednačinu po [inlmath]x[/inlmath] (jedno rešenje će biti negativno, pa njega odbacujemo, jer dužina [inlmath]x[/inlmath] ne može biti negativna).
Kad znaš koliko je [inlmath]x[/inlmath], znaš i kolika je hipotenuza.
A kad znaš hipotenuzu i visinu na tu hipotenuzu, odatle lako nađeš i površinu trougla. ;)

Re: Površina pravouglog trougla

PostPoslato: Ponedeljak, 01. Avgust 2016, 21:35
od umjetnica
Hvala ti puno! Zaista ste sjajni. Uspješno sam riješila sad zadatak, shvatila sam gdje sam pravila grešku! :D :)

Za ubuduće neću više zaboravljati skicu. Hvala još jednom od srca! :)