Nabasao sam danas na zbirku iz geometrije i pronasao zadatak cija je formulacija sledeca:
Izracunati uglove trougla [inlmath]\triangle ABC[/inlmath], kod koga su centri opisanog i upisanog kruga simetricni u odnosu na stranicu [inlmath]AB[/inlmath]?
Na slici nije naznaceno, ali ja sam koristio oznake da je kod temena [inlmath]A[/inlmath] ugao [inlmath]\alpha[/inlmath], kod temena [inlmath]B[/inlmath] ugao [inlmath]\beta[/inlmath] i temena [inlmath]C[/inlmath] ugao [inlmath]\gamma[/inlmath]. Ja sam probao ovako:
[inlmath]\triangle SDA\cong\triangle DBO[/inlmath] na osnovu drugog stava podudarnosti.
Zatim posmatramo [inlmath]\angle CAB[/inlmath] i kazemo da vazi [inlmath]\angle CAB=\frac{1}{2}\cdot\angle COB[/inlmath] (odnos centralnog i periferijskog ugla nad tetivom) a kako prava koja spaja bilo koje teme trougla sa centrom upisanog kruga deli unutrasnji ugao na dva jednaka dela, onda se mogu postaviti sledece jednacine:
[inlmath]\frac{3\beta}{2}+\frac{3\beta}{2}+\angle COB=180^\circ[/inlmath], analogno i za drugi ugao i dobijemo sledece:
[inlmath]\alpha=90^\circ-\frac{3\beta}{2}[/inlmath]
[inlmath]\beta=90^\circ-\frac{3\beta}{2}\;\Rightarrow\;\alpha=\beta=36^\circ[/inlmath], [inlmath]\gamma=108^\circ[/inlmath].
Izvinjavam se zbog neprecizne slike (koja je pravljena po resenju koje sam dobio, za koje ne znam da li je tacno) i ovom prilikom bih zamolio nekoga da me uputi na neki laksi nacin ubacivanja slike u temu osim crtanja u paint-u (sto sam ja upravo mukotrpno i neprecizno uradio
Kao sto rekoh slika je pravljena po mom resenju, pa kako se dobije uocavanjem da je [inlmath]SD=DO[/inlmath], pretpostavljam da je moje resenje dobro, medjutim, bilo kakvo uocavanje nista ne dokazuje, zato vas molim da proverite ovo moje resenje iz razloga sto u zbirci nije bilo apsolutno nicega, pa cak ni nekog malog uputstva. Takodje bih zamolio i za neki alternativan nacin resavanja (trigonometrijski, koriscenjem nekih drugih osobina) posto ja drugacije od ovoga nisam uspeo. A gde se najbolje ogleda lepota matematike nego u cinjenici da se jedan zadatak moze resiti na milion nacina
Hvala svima unapred.

, Hvala