Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Povrsina paralelopipeda

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Povrsina paralelopipeda

Postod Ilda_r » Nedelja, 24. Septembar 2017, 15:36

osnova pravog paralelopipeda je paralelogram cije su stranice [inlmath]8[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath] i ostar ugao [inlmath]60^\circ[/inlmath] kolika je povrsina ako veca dijagonala iznosi [inlmath]10[/inlmath]
Koristeci pitagorinu teoremu dobila sam da je [inlmath]h^2=3[/inlmath] i [inlmath]d^2=52[/inlmath] ne znam da li je to tačno i potrebna mi je visina prizme [inlmath]H[/inlmath] da bih racunala povrsinu
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 25. Septembar 2017, 01:14, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika
Ilda_r  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Povrsina paralelopipeda

Postod bobanex » Nedelja, 24. Septembar 2017, 16:24

To što si do sada izračunala je tačno mada nama ne treba kraća (koju si izračunala) već duža dijagonala paralelograma.
Duža dijagonala paralelograma, duža dijagonala pravog paralelopipeda i visina pravog paralelopipeda grade pravougli trougao.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod Ilda_r » Nedelja, 24. Septembar 2017, 16:28

Mozete li mi napisati kako da izracunam duzu dijagonalu
Pokusala sam da izracunam [inlmath]H[/inlmath] i dobila da iznosi [inlmath]4\sqrt3[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 25. Septembar 2017, 01:15, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika!
Ilda_r  OFFLINE

• +1

Postod Igor » Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:10

Pre svega, dobro došla na Matemaniju :D. Da bi ti postovi bili čitljiviji, pročitaj uputstva za pisanje formula u Latexu :).
Duža dijagonala paralelograma je [inlmath]d_1=\sqrt{84}[/inlmath], a izračunava se slično kao i kraća, koju si već izračunala, primenom Pitagorine teoreme. Zatim iz trougla koji je pomenuo bobanex, ja sam izračunao da je [inlmath]H=4[/inlmath], visina ove prizme. Kako si ti dobila [inlmath]4\sqrt3[/inlmath]?
Poslednji put menjao Igor dana Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:17, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
Igor  OFFLINE
Hiljaditi član foruma

Zahvalio se: 28 puta
Pohvaljen: 76 puta

Postod Ilda_r » Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:17

[inlmath]H^2=D^2-d^2[/inlmath]
[inlmath]H^2=100-52=48[/inlmath]
[inlmath]H=\sqrt{48}=4\sqrt3[/inlmath] tako sam ja racunala visinu
Mozes li mi napisati postupak kako je [inlmath]H=4[/inlmath]
I kako se dobija duza dijagonala
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 25. Septembar 2017, 01:19, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika!
Ilda_r  OFFLINE

• +1

Postod Igor » Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:22

Ako označiš temena paralelograma na uobičajeni način, onda iz [inlmath]C[/inlmath] spustiš normalu na [inlmath]AB[/inlmath] (na produžetak), i iz tog trougla se nađe duža dijagonala paralelograma. To što si ti uradila nije dobro, jer nam je data veća dijagonala paralelepipeda (ona iznosi [inlmath]10[/inlmath]), ti si radila kao da je kraća [inlmath]10[/inlmath]. Da li je sada jasnije? :)
Korisnikov avatar
Igor  OFFLINE
Hiljaditi član foruma

Postod Ilda_r » Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:26

Jestee, hvala punoo
Ilda_r  OFFLINE

• +2

Postod Igor » Nedelja, 24. Septembar 2017, 17:37

Drago nam je zbog toga :). Samo se sledeći put potrudi da koristiš Latex, jer postoji verovatnoća da ti nećemo odgovoriti (obično se prvi post toleriše :)). Potrebno je da formule koje si pisala stavljaš unutar inlinemath tagova. Takođe, možeš i da koristiš dugme "zahvali" (like), kako bi rekla "hvala" korisniku koji ti je pomogao :D
Korisnikov avatar
Igor  OFFLINE
Hiljaditi član foruma

Povratak na GEOMETRIJA