Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Povrsina trapeza ETF

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Povrsina trapeza ETF

Postod maxaa » Sreda, 19. Jun 2013, 21:33

Moze li neko da mi kaze gde gresim, sat i nesto vremena radim zadatak, pojedoh se ziv, al ne mogu da ga resim. :crazy:

14. Dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] jednakokrakog trapeza [inlmath]ABCD[/inlmath] je normalna na krak [inlmath]BC[/inlmath] tog trapeza, a sa većom osnovicom [inlmath]AB[/inlmath] gradi ugao od [inlmath]30^\circ[/inlmath]. Ako je površina trougla [inlmath]ABC[/inlmath] jednaka [inlmath]2\sqrt3\text{ cm}^2[/inlmath], onda je površina trapeza (u [inlmath]\text{cm}^2[/inlmath]) jednaka:
[inlmath]A)\;\frac{17\sqrt3}{8};\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;\frac{9\sqrt3}{4};\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;\frac{5\sqrt3}{2};\quad[/inlmath] [inlmath]\enclose{circle}{D)}\;3\sqrt3;\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;\frac{7\sqrt3}{2};\quad[/inlmath] [inlmath]N)\;\text{Ne znam}.[/inlmath]

Moj pokusaj:

trapez.jpg
trapez.jpg (8.27 KiB) Pogledano 1182 puta

[dispmath]P_{ABC}=2\sqrt3\\
\frac{\overline{AC}\cdot\overline{CB}}{2}=2\sqrt3\\
\overline{CB}\cancel{\sqrt3}\cdot\overline{CB}=4\cancel{\sqrt3}\\
\left(\overline{CB}\right)^2=4\\
\bbox[yellow]{\overline{CB}=2}[/dispmath]
[dispmath]\left(\overline{AB}\right)^2=\left(\overline{CB}\right)^2+\left(\overline{AC}\right)^2\\
\left(\overline{AB}\right)^2=4+12\\
\bbox[yellow]{\overline{AB}=4}[/dispmath]
trougao.jpg
trougao.jpg (7.97 KiB) Pogledano 1182 puta

[dispmath]\overline{AC}=h_\triangle=\cancel2\overline{CB}\cdot\frac{\sqrt3}{\cancel2}\\
\overline{AC}=\overline{CB}\sqrt3\\
\bbox[yellow]{\overline{AC}=2\sqrt3}[/dispmath]
[dispmath]\frac{x}{2}=\cos60^\circ\\
\frac{x}{2}=\frac{1}{2}\\
\enclose{box}{x=1}[/dispmath]
[dispmath]\frac{\overline{AB}-\overline{DC}}{2}=1\\
4-\overline{DC}=2\\
\bbox[yellow]{\overline{DC}=2}[/dispmath]
[dispmath]m=\frac{\overline{AB}+\overline{DC}}{2}\\
m=\frac{4+2}{2}\\
\bbox[yellow]{m=3}[/dispmath]
[dispmath]P=m\cdot h\\
P=3\cdot1\\
\enclose{box}{\bbox[yellow]{P=3}}[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Subota, 01. April 2017, 01:01, izmenjena samo jedanput
Razlog: Prekucavanje postupka sa slike u Latex; kropovanje slike
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Povrsina trapeza ETF

Postod Daniel » Sreda, 19. Jun 2013, 22:51

Na samom kraju:
[dispmath]P=m\cdot h[/dispmath][dispmath]P=3\cdot1[/dispmath] Odakle ti to da je [inlmath]h=1[/inlmath]?

Treba
[dispmath]h=\overline{CE}=\overline{CB}\sin60^\circ=\cancel2\cdot\frac{\sqrt3}{\cancel2}=\sqrt3[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Re: Povrsina trapeza ETF

Postod maxaa » Sreda, 19. Jun 2013, 23:04

Meni je ustvari [inlmath]\frac{a-b}{2}=1[/inlmath], pa sam ja to permutovao sa [inlmath]h[/inlmath], jer mi je pala koncentracija verovatno posle toliko nabadanja. Koji bedak, resim ceo zadatak i ovde me zakoci :besan:

Hvala na ispravci Daniele :)
Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.
Albert Einstein
Korisnikov avatar
maxaa  OFFLINE

Zahvalio se: 98 puta
Pohvaljen: 20 puta

Povratak na GEOMETRIJA