Griezzmiha je napisao:Nadam se da je sad malo jasnije objasnjeno ono sto me buni.
Naprotiv, sad je još nejasnije.

Griezzmiha je napisao:pa me zanima kako ste tvrdili za izvestan ugao koji nas zanima u zadatku, da je prav
Možeš li umesto „izvestan ugao“ da navedeš koji je to konkretan prav ugao za koji te zanima dokaz da je prav?
Griezzmiha je napisao:Ono sto mi mozda ima smisla je sledece.... Iz svega navedenog mozda ugao [inlmath]DBE[/inlmath] nije prav zato sto se jedna od tacaka nalazi na drugoj strani u odnosu na precnik
Ovo donekle naslućujem šta si hteo da pitaš (ukoliko ne grešim). Periferijski ugao [inlmath]\angle DBE[/inlmath] je oštar zbog toga što je tačka [inlmath]E[/inlmath] krajnja tačka prečnika [inlmath]AE[/inlmath], dok se tačka [inlmath]D[/inlmath] kružnice i teme [inlmath]B[/inlmath] ugla [inlmath]\angle DBE[/inlmath] nalaze sa raznih strana prečnika [inlmath]AE[/inlmath].
Da su tačka [inlmath]D[/inlmath] i teme [inlmath]B[/inlmath] s iste strane prečnika [inlmath]AE[/inlmath], tada bi periferijski ugao [inlmath]\angle DBE[/inlmath] bio tup.
A da se tačka [inlmath]D[/inlmath] poklapa s tačkom [inlmath]A[/inlmath], tada bi periferijski ugao [inlmath]\angle DBE[/inlmath] bio prav (jer bi to tada bio periferijski ugao nad prečnikom).
Griezzmiha je napisao:ali kako cete znati da tacka [inlmath]A[/inlmath] zasigurno odgovara potrebnoj definiciji (nisam ni siguran sta je definicija zapravo, dosta nagadjam)...
Definiciji čega?
Griezzmiha je napisao:zakljucio bih da se tacka koja gradi ugao
Šta znači da
tačka gradi ugao?

Griezzmiha je napisao:moze biti i na samom precniku (tj. na kruznoj liniji ali ni sa leve ni sa desne strane)
S leve/desne strane u odnosu na šta?
Ne, stvarno ne možemo ovako... Treba uvek pre slanja svog posta da pročitaš sve što si napisao – stavivši se u poziciju onog ko će to čitati i ko treba da razume to što je napisano – i da koriguješ sve što uočiš da može biti nejasno.
Ako želiš da ti se pomogne, onda moraš sve ovo prevesti na razumljiviji jezik... A ako ne, onda ništa...