Odnos stranica paralelograma

PostPoslato: Petak, 22. Jun 2018, 23:05
od jojovanana
Dat je paralelogram [inlmath]ABCD[/inlmath] ([inlmath]AB\parallel CD[/inlmath]) sa uglom [inlmath]\angle BAD=60^\circ[/inlmath]. Odrediti odnos stranica [inlmath]\frac{AB}{AD}[/inlmath] ako je odnos dijagonala [inlmath]\frac{AC}{BD}=\frac{\sqrt{19}}{\sqrt{17}}[/inlmath].

Pokusala sam da zadatak resim koriscenjem kosinusne teoreme na trouglove [inlmath]ABC[/inlmath] i [inlmath]ABD[/inlmath], pa dobijam da je:
[dispmath]\frac{19}{17}=\frac{a^2+b^2+ab}{a^2+b^2-ab}[/dispmath] gde sam kao [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] oznacila redom, stranice [inlmath]AB[/inlmath] i [inlmath]AD[/inlmath]. Medjutim, ne umem da izrazim [inlmath]\frac{a}{b}[/inlmath] iz ovoga. Moze li pomoc? :kojik: Hvala :)

Re: Odnos stranica paralelograma

PostPoslato: Subota, 23. Jun 2018, 00:04
od diopo
Je l si pokusala da uradis unakrsno mnozenje, sredis izraz i onda uvedes smenu? Koje je konacno resenje?

PostPoslato: Subota, 23. Jun 2018, 12:37
od Tinker
Ja sam dobio da je [inlmath]\frac{a}{b}=9-4\sqrt5[/inlmath], a sada bi bilo lepo da nam daš rešenje pa da znam da li sam dobro rešio ovo ili ne. :)

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 14:24
od Daniel
Meni se sve čini da ćemo odgovor dobiti onda kada autoru ove teme bude zatrebala pomoć oko nekog narednog zadatka... a možda ni tad. :P
Odgovoriću ja – to što si dobio, @Tinker, jeste tačno, ali ne i jedino rešenje.

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 14:56
od Tinker
Da, i ja sam to pretpostavio @Daniel... I da, dobih i ja [inlmath]\frac{a}{b}=9\pm4\sqrt5[/inlmath] samo što rešenje sa [inlmath]+[/inlmath] ne možemo da prihvatimo zbog samog odnosa dijagonala.

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 15:40
od Daniel
Na sledećoj slici prikazana su oba rešenja (slika je u srazmeri, koja, priznajem, i nije baš najzgodnija):

resenja paralelograma.png
resenja paralelograma.png (1.32 KiB) Pogledano 1190 puta

U plavom paralelogramu je [inlmath]\frac{AB}{AD}=9-4\sqrt5[/inlmath], dok je u žutom paralelogramu [inlmath]\frac{AB}{AD}=9+4\sqrt5[/inlmath]. U oba paralelograma odnos dijagonala je jednak [inlmath]\frac{AC}{BD}=\frac{\sqrt{19}}{\sqrt{17}}[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 17:05
od Tinker
Zašto onda [inlmath]9+4\sqrt5[/inlmath] ne prihvatamo kao rešenje? Imaš li neko objašnjenje?

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 17:06
od Daniel
A ko kaže da ga ne prihvatamo?

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 17:11
od Tinker
Da, u pravu si, @jojovanana nam nije dala tačno rešenje... :lol: znači rešenje glasi [inlmath]\frac{AB}{AD}=9\pm4\sqrt5[/inlmath]?

PostPoslato: Ponedeljak, 25. Jun 2018, 17:12
od Daniel
Tako je. :thumbup: Znači, zadatak ima dva rešenja.

PostPoslato: Nedelja, 01. Jul 2018, 03:41
od jojovanana
Oglašava se i autor teme, sa maaalim zakašnjenjem. :D
I ja sam dobila taj odgovor, međutim, u zbirci je rešenje
[inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath].

PostPoslato: Nedelja, 01. Jul 2018, 08:11
od Daniel
Pa, jesi li pokušala da zadatak uradiš obrnutim redosledom – da odrediš odnos dijagonala ako je odnos stranica taj koji piše u rešenju, tj. [inlmath]3:2[/inlmath]?

Uvek kad imaš rezultat koji treba da se dobije, uz tekst zadatka obavezno napiši i njega – tačka 11. Pravilnika!

PostPoslato: Nedelja, 01. Jul 2018, 18:54
od jojovanana
Nisam. Pokušaću, pa ću javiti kako sam prošla. :)

PostPoslato: Ponedeljak, 02. Jul 2018, 14:36
od Daniel
OK, da skratim priču, treba da se dobije [inlmath]\frac{AC}{BD}=\frac{\sqrt{19}}{\sqrt7}[/inlmath].
Znači, zadati odnos dijagonala nije [inlmath]\frac{AC}{BD}=\frac{\sqrt{19}}{\sqrt{\color{red}17}}[/inlmath] već [inlmath]\frac{AC}{BD}=\frac{\sqrt{19}}{\sqrt{\color{red}7}}[/inlmath]. I sâm sam se čudio da se dobijaju onako nezgodni, „duguljasti“ paralelogrami (kakve sam nacrtao).
Ili je u tekstu zadatka u zbirci štamparska greška, ili si pogrešno prepisala tekst iz zbirke.
Ali, ni tada [inlmath]\frac{AB}{AD}=\frac{3}{2}[/inlmath] nije jedino rešenje, već postoji i rešenje [inlmath]\frac{AB}{AD}=\frac{2}{3}[/inlmath], budući da nije dat uslov da stranica [inlmath]AB[/inlmath] mora biti duža od stranice [inlmath]AD[/inlmath].
Da je zadatak umesto „odrediti odnos stranica [inlmath]\frac{AB}{AD}[/inlmath]“ glasio „odrediti odnos duže i kraće stranice paralelograma“, e tada bi [inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath] bilo jedino rešenje.