Konstruisanje presjeka prizme sa ravni

PostPoslato: Subota, 26. Septembar 2020, 20:14
od Pitchwayz
Pozdrav, da li bi neko mogao da mi pojasni malo ove konstrukcije presjeka kako se rade? Evo jedan zadatak npr: Konstruisati presjek četvorostrane prizme [inlmath]ABCDA_1B_1C_1D_1[/inlmath] sa ravni koja prolazi
a) kroz tačke [inlmath]M[/inlmath], [inlmath]N[/inlmath] i [inlmath]P[/inlmath] koje pripadaju ivicama [inlmath]BB_1[/inlmath], [inlmath]CC_1[/inlmath], [inlmath]AD[/inlmath]
b) kroz ivicu [inlmath]B_1C_1[/inlmath] i tjeme [inlmath]A[/inlmath]
v) kroz tačke [inlmath]M[/inlmath], [inlmath]N[/inlmath] i [inlmath]P[/inlmath] koje pripadaju ivicama [inlmath]AA_1[/inlmath], [inlmath]BB_1[/inlmath], [inlmath]CC_1[/inlmath].
Ogulih se tražeći na netu al' nigdje nema ni na srpskom ni na engleskom jeziku (ili ja ne umijem da nađem :D).

Re: Konstruisanje presjeka prizme sa ravni

PostPoslato: Sreda, 30. Septembar 2020, 01:02
od Daniel
Svaka ravan je jednoznačno određena sa tri nekolinearne tačke.
Tebi su ovde i pod a) i pod b) i pod c) date tri nekolinearne tačke. Sve što je potrebno to je da postaviš ravan kroz te tačke.
Možda i nisam dobro razumeo zadatak – da li se traži da se taj presek prikaže u nekom softveru, ili na „klasičan“ način? Da li je ovo zadatak sam po sebi, ili je možda deo nekog zadatka?
Ubuduće, molim, koristi Latex – tačka 13. Pravilnika.

PostPoslato: Sreda, 30. Septembar 2020, 13:15
od Pitchwayz
Ovo je cijeli zadatak. Treba na klasičan način da konstruišem presjek, slobodnom rukom otprilike bez upotrebe pribora.

PostPoslato: Petak, 09. Oktobar 2020, 01:27
od Daniel
Pa onda slobodnom rukom povuci tri duži kojima ćeš spojiti svake dve od te tri tačke. Trougao ovičen tim dužima ležaće u datoj ravni i predstavljaće njen presek s prizmom.