Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Površina trapeza

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Površina trapeza

Postod Ema K » Ponedeljak, 09. Oktobar 2023, 16:58

Pozdrav!
Treba mi pocetna ideja za resavanje sledeceg zadatka:
Dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] i krak [inlmath]BC[/inlmath] jednakokrakog trapeza [inlmath]ABCD[/inlmath] su uzajamno normalni. Ako su [inlmath]2a[/inlmath] i [inlmath]a[/inlmath] osnovice trapeza, kolika je njegova povrsina?
Ema K  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Površina trapeza

Postod miletrans » Ponedeljak, 09. Oktobar 2023, 23:14

Izdvojio sam zadatak u posebnu temu pošto je prethodni zadatak sa prijemnog (a ni zadaci nisu baš toliko slični) pa da ne bude zabune.

Što se ovog zadatka tiče, mislim da je ključna informacija da je visina na hipotenuzi (znamo da je [inlmath]\triangle ABC[/inlmath] pravougli trougao) jednaka geometrijskoj sredini odsečaka na njoj. Mislim da dalje nema problema, a ako bude reci da radimo dalje.

Naravno, standardno za geometriju, skica je "pola obavljenog posla".
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Postod Ema K » Utorak, 10. Oktobar 2023, 17:20

U redu, znaci kod trougla [inlmath]\triangle ABC[/inlmath] visina deli hipotenuzu na dva jednaka dela. Za izracunavanje povrsine, imam date stranice [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath], treba da nadjem visinu. Napisala sam da je [inlmath]d^2=(2a-x)^2+h^2[/inlmath], [inlmath]x[/inlmath] je u stvari [inlmath]\frac{a}{2}[/inlmath]. I sad treba da nadjem visinu?
Ema K  OFFLINE

Postod miletrans » Utorak, 10. Oktobar 2023, 18:54

Ne, ne, možda se ja nisam najjasnije izrazio u prethodnom postu. Možda je trebalo da kažem da je visina jednaka geometrijskoj sredini dužina odsečaka na hipotenuzi. A i nema baš logike da visina uvek polovi hipotenuzu.

Ne znam koji je nivo matematike u pitanju. Da li ste učili geometrijsku sredinu brojeva?
Globalni moderator

Postod Ema K » Utorak, 10. Oktobar 2023, 21:09

Jao, ne, ja sam se zbunila. Nisam dobro nacrtala skicu, pa mi je zato lose ispalo. Tezisna duz deli hipotenuzu na dva jednaka dela :lol: Izvinjavam se, lapsus.
Mozete li da mi pomognete oko ovog zadatka?
Ema K  OFFLINE

• +1

Postod miletrans » Sreda, 11. Oktobar 2023, 08:48

Znamo da nam za površinu trapeza treba središnja linija (ovo ne bi trebalo da bude problem) i visina. Znači, treba da odredimo visinu u zavisnosti od osnovica trapeza (pošto su nam osnovice zadate preko parametra [inlmath]a[/inlmath]). Posmatramo trougao [inlmath]\triangle ABC[/inlmath] za koji znamo da je pravougli i da mu je hipotenuza dužine [inlmath]2a[/inlmath]. Jasno je da je visina ovog trougla jednaka visini trapeza. Obeležimo sa [inlmath]E[/inlmath] podnožje visine na hipotenuzu. Imajući u vidu da govorimo o jednakokrakom trapezu, kolika je dužina duži [inlmath]AE[/inlmath], a kolika [inlmath]EB[/inlmath]? Geometrijska sredina ova dva broja je dužina duži [inlmath]CE[/inlmath], koja je zapravo visina i trougla i trapeza.
Globalni moderator

Postod Ema K » Sreda, 11. Oktobar 2023, 15:47

Srednja linija trapeza je [inlmath]m=\frac{a+b}{2}[/inlmath], tj. [inlmath]m=2a[/inlmath].
[inlmath]AE=2a-EB[/inlmath], a kako sad da odredim visinu?
Ema K  OFFLINE

• +1

Postod miletrans » Sreda, 11. Oktobar 2023, 16:37

Sad je nastala opšta papazjanija sa oznakama.
Ema K je napisao:Srednja linija trapeza je [inlmath]m=\frac{a+b}{2}... \qquad ...AE=2a-EB[/inlmath]

Ova dva mala slova [inlmath]a[/inlmath] ne predstavljaju istu stvar. Navikli smo da dužu osnovicu trapeza označavamo sa [inlmath]a[/inlmath], ali u tekstu zadatka lepo piše:

Ema K je napisao:Ako su [inlmath]2a[/inlmath] i [inlmath]a[/inlmath] osnovice trapeza...

Dakle, jedna osnovica je [inlmath]a[/inlmath], druga je [inlmath]2a[/inlmath], a srednja linija je [inlmath]m=\frac{3a}{2}[/inlmath].

Što se tiče visine, znamo da [inlmath]AE+EB=2a[/inlmath] (napominjem da [inlmath]a[/inlmath] koje sam naveo ovde nije dužina veće osnove). Kolika je dužina [inlmath]AE[/inlmath], a kolika [inlmath]EB[/inlmath] u zavisnosti od parametra [inlmath]a[/inlmath]? Ovu informaciju dobijamo iz činjenice da te trapez jednakokraki.
Globalni moderator

Postod Ema K » Sreda, 11. Oktobar 2023, 17:00

U zavisnosti od parametra [inlmath]a[/inlmath], [inlmath]EB=\frac{a}{2}[/inlmath], a [inlmath]AE=\frac{3a}{2}[/inlmath].
Ema K  OFFLINE

Postod miletrans » Sreda, 11. Oktobar 2023, 19:27

Tako je. Koliko iznosi geometrijska sredina ta dva broja? To će biti vrednost visine trougla (i trapeza).
Globalni moderator

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA