Konstrukcija trougla pomoću stranice, visine i težišnice

Poslato:
Petak, 30. Maj 2025, 11:01
od masha
Pozdrav,
Mozgam se oko ovog zadatka. Nikako da ga uradim. Sve se mislim da nije neka greška u postavci.
Ako možete molim vas da mi pomognete da ga uradim.
Možete mi i samo opisno riječima pomoći.
Konstruiši trougao ABC ako mu je dato:
b =4 cm
Težišna linija stranice a je 5 cm.
Visina na stranicu c je 3cm.
[dispmath]t_{a}=5[/dispmath][dispmath]h_{c}=3[/dispmath]
Kako da napišem da ovi izrazi u lateksu budu poravnati na lijevu stranu a ne ovako centrirani?
Prvi put koristim Latex.
Hvala.
Re: Konstrukcija trougla pomoću stranice, visine i težišnice

Poslato:
Petak, 30. Maj 2025, 19:21
od jans
Dobrodošla na forum.
Skiciraj trougao [inlmath]\triangle ABC[/inlmath], podnožje visine iz temena [inlmath]C[/inlmath] obeleži sa [inlmath]D[/inlmath], središte stranice [inlmath]a=BC[/inlmath] obeleži sa [inlmath]A_1[/inlmath], a središte stranice [inlmath]b=AC[/inlmath] obeleži sa [inlmath]B_1[/inlmath].
Verovatno si uočila da pravougli trougao [inlmath]\triangle ADC[/inlmath] možeš konstruisati.
Naredni korak je određivanje tačke [inlmath]A_1[/inlmath]. Iskoristi pravu određenu tačkama [inlmath]A_1[/inlmath] i [inlmath]B_1[/inlmath] ( duž [inlmath]{A_1}{B_1}[/inlmath] je srednja linija trougla).
( Zadatak ima dva rešenja. )

Poslato:
Petak, 30. Maj 2025, 19:38
od Daniel
masha je napisao:Kako da napišem da ovi izrazi u lateksu budu poravnati na lijevu stranu a ne ovako centrirani?
Prvi put koristim Latex.
Pozdrav,
na to pitanje sam ti odgovorio
ovde.

Poslato:
Subota, 31. Maj 2025, 20:40
od masha
Pozdrav Jans,
Ne vidim ovde opciju da odgovorim samo na tvoj post (možda što gledam sa telefona), ali evo da napišem Hvala!!!!!!
Znači trebalo je primjetiti da se može riješiti pomoću srednje linije stranice [inlmath]c[/inlmath].
Znači nacrtala sam trougao [inlmath]ADC[/inlmath] i na polovini duži [inlmath]AC[/inlmath] označila tačku [inlmath]B_1[/inlmath]. Zatim sam nacrtala pravu paralelnu pravoj [inlmath]AD[/inlmath] a koja prolazi kroz tačku [inlmath]B_1[/inlmath]. Na toj nacrtanoj pravoj se nalazi srednja linija stranice [inlmath]c[/inlmath]. Druga tačka te srednje linije se nalazi na polovini stranice [inlmath]BC[/inlmath] (po definiciji). Tačku [inlmath]A_1[/inlmath] konstruišemo tako da iz tačke [inlmath]A[/inlmath] zahvatimo šestarom luk poluprečnika težišnice stranice [inlmath]a[/inlmath] (to je [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath]). Tamo gdje luk siječe paralelnu pravu (na kojoj je srednja linija) je tačka [inlmath]A_1[/inlmath]. Na slici se vidi da postoje dvije tačke [inlmath]A_1[/inlmath] i [inlmath]A_1'[/inlmath]. Duž [inlmath]AB[/inlmath] je dva puta duž [inlmath]A_1[/inlmath] (ili [inlmath]A_1'[/inlmath]), pa tačku [inlmath]B[/inlmath] dobijem tako da dužinu [inlmath]A_1B_1[/inlmath] nanesem dva puta od tačke [inlmath]A[/inlmath] i drugi slučaj da dužinu [inlmath]A_1'B_1[/inlmath] nanesem od tačke [inlmath]A[/inlmath] u suprotnom smjeru. Tu dobijem tačku [inlmath]B'[/inlmath] Tada se dobije tupougli trougao. Znači dva rješenja su: oštrougli trougao [inlmath]ABC[/inlmath] i tupougli trougao [inlmath]AB'C[/inlmath].
Evo slika, nadam se da se vidi. Baš sam je morala dosta smanjiti.