Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA GRAFIK FUNKCIJE

Graf funkcije

Domen, (ne)parnost, nule, znak, asimptote, ekstremi, monotonost itd.

Re: Graf funkcije

Postod Daniel » Sreda, 12. Decembar 2012, 20:15

Da ti nisi možda i [inlmath]\left(x-4\right)[/inlmath] razmatrao kad si određivao znak radi određivanja domena? Ne treba, jer [inlmath]\left(x-4\right)[/inlmath] nije pod korenom. Nama je bitno samo da je ono što je pod korenom veće ili jednako nuli, a to je u ovom slučaju samo kvadratna funkcija [inlmath]x^2-x-2[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Sreda, 12. Decembar 2012, 20:27

I ispada [inlmath]+[/inlmath], ali je za [inlmath]x-4[/inlmath] minus, pa će krajnji rezultat biti [inlmath]-[/inlmath]. Zato nisam ibuhvatio [inlmath]\left<-\infty,-1\right][/inlmath] u rješenju.

Što se tiče vertikalnih asimptota, to sam i izračunao, posebno za lijevu pa desnu, ali sam ovdje napisao odmah obostrana da ne pišem cijeli postupak :) Znači, za horizontalnu je uvijek bolje računati odvojeno lijevu i desnu.
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod Daniel » Sreda, 12. Decembar 2012, 20:33

eseper je napisao:I ispada [inlmath]+[/inlmath], ali je za [inlmath]x-4[/inlmath] minus, pa će krajnji rezultat biti [inlmath]-[/inlmath]. Zato nisam ibuhvatio [inlmath]\left<-\infty,-1\right][/inlmath] u rješenju.

Da, u ovom postu, koji ti je verovatno promakao, :) tačno sam i pretpostavio da si tako radio, ali taj postupak nije ispravan...

Napisah:
Daniel je napisao:Da ti nisi možda i [inlmath]\left(x-4\right)[/inlmath] razmatrao kad si određivao znak radi određivanja domena? Ne treba, jer [inlmath]\left(x-4\right)[/inlmath] nije pod korenom. Nama je bitno samo da je ono što je pod korenom veće ili jednako nuli, a to je u ovom slučaju samo kvadratna funkcija [inlmath]x^2-x-2[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Sreda, 12. Decembar 2012, 20:41

Da, promakao mi je. I tu je bila greška. Hvala! Još trebam graf, njega ću kasnije ;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod eseper » Sreda, 12. Decembar 2012, 21:06

Kako ti izgleda graf? Čini se da je "netipičan"
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 12. Decembar 2012, 21:24

Evo izgleda ovako:

grafik.png
grafik.png (2.82 KiB) Pogledano 12553 puta

U kom smislu „netipičan“? :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Sreda, 12. Decembar 2012, 21:55

Nije lijep :lol:

Hvala, točan mi je. Mislio sam da je kriv zbog ovog "prekida" između [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath].
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 12. Decembar 2012, 22:06

eseper je napisao:Nije lijep :lol:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

eseper je napisao:Mislio sam da je kriv zbog ovog "prekida" između [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath].

Ja bih se pre zapitao da li mi je grafik tačan onda kad ne bi imao nikakav prekid. :D
A ovaj interval od [inlmath]-1[/inlmath] do [inlmath]2[/inlmath] ne treba da te zbunjuje, jer u tom intervalu je potkorena veličina manja od nule, pa funkcija nije definisana. Nema tu šta dalje da se razmišlja. :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Sreda, 12. Decembar 2012, 23:43

A evo i sljedećeg, kojeg ću svim snagama pokušati sam rješiti :D

Ali prije toga jedno pitanje :lol: Kako odrediti domenu? :oops:
[dispmath]f\left(x\right)=2^\frac{1}{x^2-2x+1}[/dispmath]
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Četvrtak, 13. Decembar 2012, 00:34

Ovde ti je to ultrajednostavno, :) budući da je funkcija [inlmath]a^x[/inlmath] (gde je [inlmath]a[/inlmath] bilo koji realan pozitivan broj) definisana za svako [inlmath]x\in\left(-\infty,+\infty\right)[/inlmath].

Sve što je potrebno to je da postaviš uslov da trinom iz imenioca (nazivnika) razlomka u eksponentu bude različit od nule (za ovo ćeš dobiti samo jedno rešenje, budući da taj trinom, zapravo, predstavlja kvadrat binoma).
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

PrethodnaSledeća

Povratak na GRAFIK FUNKCIJE