eseper je napisao:Nekoliko primjera s ispita

[dispmath]f(x)=\frac{1-\ln x}{x^2}[/dispmath]
1. Domena: [inlmath]\left<0,+\infty\right>[/inlmath]
2. Nultočke: [inlmath]x=e[/inlmath]

eseper je napisao:3. Asimptote: Vertikalna: [inlmath]x=0[/inlmath] (desna vertikalna),
Jeste, desna vertikalna... Ali, svaki put zaboravljaš da napišeš da li je [inlmath]-\infty[/inlmath] ili [inlmath]+\infty[/inlmath], a to nije nebitno... Već sam ti ranije skrenuo pažnju da se to obavezno mora naglasiti... U ovom slučaju je [inlmath]+\infty[/inlmath].
eseper je napisao:horizontalna [inlmath]y=0[/inlmath].

eseper je napisao:4. Prvi izvod:
[inlmath]f'(x)=\frac{x(2\ln x-3)}{x^4}[/inlmath]
Pa skrati to sa [inlmath]x[/inlmath]... Dakle, [inlmath]f\:'\!\left(x\right)=\frac{2\ln x-3}{x^3}[/inlmath]
eseper je napisao:5. Ekstremi
[inlmath]T_\mbox{min}\left(e^\frac{3}{2},-\frac{1}{2}e^{-3}\right)[/inlmath]
[inlmath]T_\mbox{max}[/inlmath] nema
6. Intervali monotonosti
funkcija [inlmath]\left<-\infty,e^\frac{3}{2}\right>[/inlmath] pada, a raste od [inlmath]\left<e^\frac{3}{2},+\infty\right>[/inlmath]

eseper je napisao:7.Drugi izvod
[inlmath]f''(x)=\frac{x^4(-6\ln x+11)}{x^8}[/inlmath]
A ovo skratiš sa [inlmath]x^4[/inlmath]: [inlmath]f\:''\!\left(x\right)=\frac{-6\ln x+11}{x^4}[/inlmath]
eseper je napisao:8. Točka infleksije:
Tinf [inlmath]\left(e^\frac{11}{6},-\frac{5}{6}e^\frac{-22}{6}\right)[/inlmath]
To jest, [inlmath]\left(e^\frac{11}{6},-\frac{5}{6}e^\frac{-11}{3}\right)[/inlmath]. Večeras baš nešto ne voliš da skraćuješ.

eseper je napisao:9. Intervali zakrivljenosti
[inlmath]\left<-\infty,e^\frac{11}{6}\right>[/inlmath] konkavna
[inlmath]\left<e^\frac{11}{6},+\infty\right>[/inlmath] konveksna
Ja nisam sasvim načisto oko ove terminologije, bilo bi dobro da neko ko je siguran malo prokomentariše ovo. Ovako kako si ti napisao dobije se ako se konveksnost/konkavnost funkcije posmatra
odozgo. Isto tako su i mene učili u školi / na fakultetu. Međutim, danas vidim na netu da se skoro svuda konveksnost/konkavnost funkcije posmatra
odozdo, a u tom slučaju bi bilo obrnuto od ovog što si napisao.
eseper je napisao:Ako je sve ovo točno, onda mogu postaviti i graf.
Vozi, Miško...
eseper je napisao:Ispričavam se što sam temu postavio u krivi podforum. Ili polukrivi

Pa jes vala, zašto je staviti u ispravan po
tforum, kad može u pogrešan...

Premešteno.