Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Izraz sa sinusom i kosinusima

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Izraz sa sinusom i kosinusima

Postod jovanmilic97 » Četvrtak, 26. Maj 2016, 19:32

Zadatak je odrediti vrednost izraza:
[dispmath]\frac{\sin80^\circ-\cos110^\circ}{\cos100^\circ+\cos20^\circ}[/dispmath]
Ja izrazim uglove od [inlmath]80^\circ[/inlmath], [inlmath]110^\circ[/inlmath], i [inlmath]100^\circ[/inlmath] stepeni preko [inlmath]90^\circ[/inlmath]:
[dispmath]\frac{\sin(90^\circ-10^\circ)-\cos(90^\circ+20^\circ)}{\cos(90^\circ+10^\circ)+\cos20^\circ}[/dispmath]
I onda bude:
[dispmath]\frac{\cos10^\circ+\sin20^\circ}{\cos20^\circ-\sin10^\circ}[/dispmath]
Sta sad da radim. Probao sam preko formula za sinus i kosinus dvostrkog ugla posto imam [inlmath]20^\circ[/inlmath] i [inlmath]10^\circ[/inlmath], ali ne ide jer dobijem, ako sam sve dobro sredio:
[dispmath]\frac{\cos10^\circ(2\sin10^\circ+1)}{1-\sin^210^\circ}[/dispmath]
Ako moze pomoc, bio bih zahvalan. Resenje bi trebalo da bude [inlmath]\sqrt3[/inlmath]
Poslednji put menjao Onomatopeja dana Četvrtak, 26. Maj 2016, 21:31, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korigovanje LaTeX koda - tacka 13. Pravilnika

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 30 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izraz sa sinusom i kosinusima

Postod Daniel » Četvrtak, 26. Maj 2016, 19:42

Da se ne bismo sad ponavljali, imaš taj zadatak ovde i ovde. :)

P.S. Gledaj da za formule izdvojene u zasebnom redu koristiš equation, a ne inlinemath tagove. S inlinemath tagovima je mnogo sitno. :)
Takođe, uvek treba pisati znak za stepen kad je ugao izražen u stepenima – u protivnom, podrazumevaju se radijani.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Re: Izraz sa sinusom i kosinusima

Postod jovanmilic97 » Četvrtak, 26. Maj 2016, 19:46

Hvala puno! Potpuno sam zaboravio na formule za transformisanje zbira u proizvod :(

Za P.S Hvala na savetima. Cudio sam se zasto su mi izrazi bili toliko sitni.

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 30 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA