Pozdrav! U postupku resavanja sledeceg zadatka nailazim na jednu nedoumicu u vezi odredjivanja znaka leve i desne strane, neposredno pre kvadriranja. Zadatak glasi: Ako je
[dispmath]\sin x+\cos x+\sin x\cos x=\frac{3}{2}[/dispmath] odrediti
[dispmath]\sin2x[/dispmath] metodicka zbirka zadataka Mirko S. Jovanovic. Resenje zadatka je
[dispmath]5-2\sqrt5[/dispmath]
Ja sam zadatak radio na sledeci nacin:
[dispmath]\sin x+\cos x+\sin x\cos x=\frac{3}{2}\\
\sin x+\cos x=\frac{3}{2}-\sin x\cos x[/dispmath] Iz ovoga zakljucujem da je desna strana pozitivna, sto ne vazi i za levu, tako da molim za pomoc u vezi odredjivanja znaka leve strane. Da bi mogli da kvadriramo neophodno je da su i leva i desna strana istog znaka.
Zadatak sam doterao do kraja, cisto da vidim sta cu dobiti. Kvadrirao sam i levu i desnu stranu, kao da mi je sve jasno, i na kraju sam dobio kvadratnu jednacinu. Jedno resenje sam odbacio jer se ne nalazi u odgovarajucem intervalu [inlmath][-1,1][/inlmath], a drugo resenje kvadratne je zapravo i resenje zadatka.
Mislim da time sto sam dosao do resenja nisam nista uradio ako mi postupak nije u potpunosti jasan. Pokusao sam i da nadjem drugi nacin, bez kvadriranja, ali bezuspesno.