Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Re: Trigonometrijska jednacina

Postod Daniel » Utorak, 17. Februar 2015, 02:28

Sinisa je napisao:i na kraju kada sam citavu tu jednacinu podjelio sa [inlmath]\cos^2x[/inlmath] dobio sam kvadratnu jednacinu [inlmath]-t^2+t-2=0[/inlmath]

... a diskriminanta te kvadratne jednačina je negativna, prema tome, nisi nikako mogao dobiti ona realna rešenja...

Sinisa je napisao:mozes li ovde samo napisati kako si ti dosao do rjesenja [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath] zato sto mislim da je moje dosta komplikovano :(

Govoriš o ovom mom postupku, o ovom poslednjem koji sam pokazao?
Rešenje [inlmath]\cos2x=0[/inlmath] je, u kombinaciji s uslovom da [inlmath]x[/inlmath] pripada [inlmath]I[/inlmath] ili [inlmath]III[/inlmath] kvadrantu, zapravo isto što i [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath]. Jer, iz toga sledi da je [inlmath]x=\frac{\pi}{4}+k\pi[/inlmath], što bi se takođe dobilo i iz [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath].

A može se to i ovako posmatrati:
[dispmath]\cos2x=0\quad\Rightarrow\quad\cos^2x-\sin^2x=0\quad\Rightarrow\quad\left(\cos x+\sin x\right)\left(\cos x-\sin x\right)\quad\Rightarrow\\
\Rightarrow\quad\cos x+\sin x=0\quad\lor\quad\cos x-\sin x=0\quad\Rightarrow\\
\Rightarrow\quad\cos x=-\sin x\quad\lor\quad\cos x=\sin x\quad\Rightarrow\\
\Rightarrow\quad\cancel{x=-\frac{\pi}{4}+k\pi}\quad\lor\quad\enclose{box}{x=\frac{\pi}{4}+k\pi}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Sinisa » Utorak, 17. Februar 2015, 07:47

[inlmath]\cos x=\sin x[/inlmath] u [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath]... tj u [inlmath]45^\circ[/inlmath], a ne [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]

nisam se uopste obazirao na to [inlmath]-1[/inlmath] pored kvadratnog clana kad sam racunao diskriminantu :O

pitao sam te da ovde napises kako si ti dosao do tog rjesenja [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath]... postupak me zanima, moj postupak je dosta dug i komplikovan... ti uvijek imas jednostavniji put do rjesenja :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Daniel » Utorak, 17. Februar 2015, 14:09

Sinisa je napisao:[inlmath]\cos x=\sin x[/inlmath] u [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath]... tj u [inlmath]45^\circ[/inlmath], a ne [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]

Sorry, greška... :) Ispravio sam, da ne bi bilo zabune. Hvala na zapažanju.

Sinisa je napisao:pitao sam te da ovde napises kako si ti dosao do tog rjesenja [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath]... postupak me zanima, moj postupak je dosta dug i komplikovan... ti uvijek imas jednostavniji put do rjesenja :)

E, pa ovaj put nemam. :) Pokazao sam svoj način rešavanja kojim dolazim do [inlmath]\cos2x=0[/inlmath], što se posle svodi na isto kao i [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath], ali kad ne bih radio na taj način koji sam pokazao, onda bih do [inlmath]\sin x=\cos x[/inlmath] došao na isti način kao i ti...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Sreda, 18. Februar 2015, 02:30

Evo imam ja i jedan svoj način rješavanja za koji nisam baš siguran da je ispravan.Pa eto da postavim.
[dispmath]\sin2x+\mathrm{tg}\:x=2[/dispmath][dispmath]\mathrm{tg}\:x=2-\sin2x[/dispmath]
Desna strana strogo je pozitivna pa mora biti i lijeva i ugao se mora nalaziti u prvom ili trećem kvadrantu mada to ispada u ovome slučaju da nije ni bitno.Naravo uz ovaj uslov kvadriramo.
[dispmath]\left.\pm\sqrt{\frac{1-\cos2x}{1+\cos2x}}=2-\sin2x\quad\right/()^2[/dispmath][dispmath]\sin^2 2x-4\sin2x+4-\frac{1-\cos2x}{1+\cos 2x}=0[/dispmath][dispmath]\frac{\sin^2 2x(1+\cos2x)-4\sin2x(1+\cos2x)+4(1+\cos2x)-1+\cos2x}{1+\cos2x}=0[/dispmath][dispmath]\sin^2 2x(1+\cos2x)-4\sin2x(1+\cos2x)+4(1+\cos2x)-1+\cos2x+1-1=0[/dispmath][dispmath]\sin^2 2x(1+\cos2x)-4\sin2x(1+\cos2x)+4(1+\cos2x)+(1+\cos 2x)-2=0[/dispmath][dispmath]\sin^2 2x(1+\cos2x)-4\sin2x(1+\cos2x)+4(1+\cos2x)+(1+\cos2x)=2[/dispmath][dispmath](1+\cos2x)(\sin^2 2x-4\sin2x+5)=2[/dispmath]
E sada posmatramo ova dva činioca za prvi znamo da se mora nalaziti u intevalu [inlmath]x\in[0,2][/inlmath] a drugi u intervalu [inlmath]x\in[2,10][/inlmath].I zaključimo da njihov proizvod može biti [inlmath]2[/inlmath] u slučaju kada je prvi činilac [inlmath]1[/inlmath] a drugi [inlmath]2[/inlmath] , kada je prvi [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] a drugi [inlmath]4[/inlmath] i kada je prvi [inlmath]\frac{1}{4}[/inlmath] a drugi [inlmath]8[/inlmath].E sada iz prvoga slučaja se dobije rješenje koje zadovoljava oba činioca(konjukcija) [inlmath]\enclose{box}{x=\frac{\pi}{4}+k\pi,\;k\in\mathbb{Z}}[/inlmath].Drugi slučaj otpada jer se dobiju različita rješenja a treći slučaj kao i drugi.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Sinisa » Sreda, 18. Februar 2015, 07:49

mislim da se ovo slucajno potrefilo, da je neki komplikovaniji zadatak bilo bi nemoguce razmatrati sve mogucnosti
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 18. Februar 2015, 12:51

Gamma je napisao:E sada posmatramo ova dva činioca za prvi znamo da se mora nalaziti u intevalu [inlmath]x\in[0,2][/inlmath] a drugi u intervalu [inlmath]x\in[2,10][/inlmath].I zaključimo da njihov proizvod može biti [inlmath]2[/inlmath] u slučaju kada je prvi činilac [inlmath]1[/inlmath] a drugi [inlmath]2[/inlmath] , kada je prvi [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] a drugi [inlmath]4[/inlmath] i kada je prvi [inlmath]\frac{1}{4}[/inlmath] a drugi [inlmath]8[/inlmath].

Interesuje me kako si odredio baš ova tri slučaja. Zbog čega nisi, na primer, razmatrao mogućnost da je prvi činilac [inlmath]\frac{1}{5}[/inlmath] a drugi [inlmath]10[/inlmath] (tada im je proizvod takođe [inlmath]2[/inlmath])? Ili, da je prvi činilac [inlmath]\frac{14}{37}[/inlmath] a drugi [inlmath]\frac{37}{7}[/inlmath]? Imaš beskonačno slučajeva koje bi na taj način trebalo razmatrati, a ti si razmatrao samo ta tri...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Sreda, 18. Februar 2015, 15:22

Sinisa je napisao:mislim da se ovo slucajno potrefilo

Eto nek se tebi neslučajno potrefilo u jednačini s tangenstom gdje se dobiju dva netačna rješenja.Ja sam odmah rekao da nisam siguran za postupak.

Daniel je napisao:Interesuje me kako si odredio baš ova tri slučaja.

Da upravu si,jeste da će postojati beskonačno mnogo činioca.Prvi slučaj je i jedini kod kojega će se dobiti standardne vrijednosti uglova.I ispada da on predstavlja tačno rješenje,jer jednačina stvarno ima samo to rješenje.Za bilo koji drugi slučaj dobiće se sigurno neki deseti uglovi koji naravno nikada neće moći da budu zajednički(konjukcija).Ova druga dva slučaja sam postavio da to nekako dokažem.Bilo bi dobro da je reklo na početku zadatka da rješenja moraju biti standardni uglovi jeste da u većini slučajeva i jeste tako ali za ovaj ne znamo.Kao što sam već rekao nisam siguran za postupak samo pokušavam.Ima ovaj postupak nekoga smisla eto ako ne možemo utvrditi sva rješenja možemo utvrditi rješenja koja imaju te standarde uglove.A ovo ostalo možda bi se i moglo nekako obrazložiti ja već razmišljam o tome.
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Sreda, 18. Februar 2015, 15:58

pa ima beskonacno mnogo kombinacija, i ti si naletio bas na tu koja jedina ima rjesenje - to je SLUCAJNOST!

ja sam ovaj zadatak za razliku od tebe uradio...
Sinisa  OFFLINE

Postod Gamma » Sreda, 18. Februar 2015, 17:45

Sinisa je napisao:ja sam ovaj zadatak za razliku od tebe uradio...

Vidio sam kako si ga uradio s viškom rješenja :facepalm:.Po čemu si zaključio da ga ja nisam uradio?Napisao sam već ranije da imam jedno rješenje koje je dugo dosta i slično tvome i dobije se isti rezultat.A ovo je drugo rješenje baš je suprotno od prvoga.Kratko je stane na jedan list i naglašeno da nije konačno već samo neki pokušaj.I tu nema šta.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Sreda, 18. Februar 2015, 17:51

Kako si ga ti uradio? Samo mi reci na koji fazon.Pokušavao sam da svedem sve na tangens ali izgleda tako se ne radi.Možda bi moglo nešto kada bih koristio tangens polovičnoga ugla tada bi sve bilo svedeno na isti ugao.

-naravno kada sam ti ja objasnio kako... a taj visak rjesenja je greska u racunu za razliku od tvojih beskonacno mnogo kombinacija koje su rezulat nedostatka neceg drugog :)
Sinisa  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA