Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

sin(pi/36)=?

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Re: sin(pi/36)=?

Postod Onomatopeja » Sreda, 16. Decembar 2015, 23:23

Da, Evarist Galoa jeste bio Francuz. Ali, kada sam ja napisao eng. ja nisam time smatrao da je on bio Englez, vec sam hteo da napisem kako bi se njegovo ime pisalo na engleskom, u slucaju da neko zeli da nesto vise „izgugla“. Igrom slucaja, da, isto se pise Galois i na francuskom, te je to verovatno dovelo do zabune.

Inace da, Galoaova biografija jeste zanimljiva, verovatno jedna od najzanimljivijih (nekako najmisticnija). Ja bih pak preporucio i pricu o velikom matematicaru Nilsu Abelu, koji je zivot isto okoncao veoma mlad, ali i na dosta tuzan nacin (i cela ta prica oko njega). I, ne, ne kazem da Galoaova prica nije tuzna, ali uvek kada se spomene Abel ja se osetim malo tuzno. Dosta, otisao sam u off.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

off-topic (was: sin(pi/36)=?)

Postod Vule » Četvrtak, 17. Decembar 2015, 00:43

Onomatopeja je napisao:------8<-----by Vule
Ali, kada sam ja napisao eng. ja nisam time smatrao da je on bio Englez, vec sam hteo da napisem kako bi se njegovo ime pisalo na engleskom, u slucaju da neko zeli da nesto vise „izgugla“. Igrom slucaja, da, isto se pise Galois i na francuskom, te je to verovatno dovelo do zabune.
------8<-----by Vule

Original je (uvek) stariji
Niko, (pa ni ja) nije rekao da si smatrao da je Englez (dakle nije ni moglo doći do zabune), već sam rekao da je bio Francunz, te se obično piše i na engleskom i na nemačkom i na španskom (uglavnom na jezicima koji se pišu latinicom se transkripcija iz latinice u latinicu ne radi) ... onako kako se piše u originalu (a ne nikako igrom slučaja). Dakle kad dajemo kako se piše, e da bi ko to mogao tražiti na lingua franka = engleskom (sic!) ;) se daje na izvornom, tj. navodi se izv. a ne eng., a na eng. će najverovatnije biti isto spelovano. Čak i ako ne bude će tamo (na eng.) biti dato u zagradi kako se piše na izvornome (pa tražilice ipak nađu).

(Da Abelova sudbina je tužna, i princ Matematike Gauss (nem.) nije se baš uvek držao principa nobles oblique. ;) )
--
Vule
Vule  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 8 puta

Postod pentagram142857 » Nedelja, 20. Decembar 2015, 15:20

Evo jedne priblizne vrednosti za [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}[/inlmath]: zbir svih sinusa od [inlmath]1[/inlmath] do [inlmath]90[/inlmath] stepeni (sto je priblizno [inlmath]57,79432507[/inlmath], izracunato pomocu digitrona), pa jos [inlmath]+\frac{1}{4}[/inlmath], pa sve to podeljeno sa [inlmath]666[/inlmath].
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 49 puta
Pohvaljen: 120 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 20. Decembar 2015, 16:12

Kasno se ukljucujem ali mozda bi moglo preko aproksimacije funkcija [inlmath]f\left(x+\Delta x\right)=f\left(x\right)+f'\left(x\right)\cdot\Delta x[/inlmath]
[dispmath]\sin\Biggl(\frac{\pi}{6}+\left(-\frac{5\pi}{36}\right)\Biggr)=\sin\frac{\pi}{6}+\cos\frac{\pi}{6}\cdot\left(-\frac{5\pi}{36}\right)\\
\frac{1}{2}-\frac{\sqrt3}{2}\cdot\frac{5\pi}{36}=\frac{1}{2}-\frac{5\sqrt3\pi}{72}=\frac{36}{72}-\frac{5\sqrt3\pi}{72}=\frac{36-5\sqrt3\pi}{72}[/dispmath]
Ne znam da li je ispravno ali mozda bi moglo da se izracuna ovako, na digitronu kad se sredi dobija se [inlmath]0.147[/inlmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod Daniel » Nedelja, 20. Decembar 2015, 22:47

Vrednost [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}[/inlmath], izražena na dvanaest decimala, iznosi [inlmath]0,087155742748[/inlmath] (Wolfram).

Ovaj postupak,
pentagram142857 je napisao:zbir svih sinusa od [inlmath]1[/inlmath] do [inlmath]90[/inlmath] stepeni (sto je priblizno [inlmath]57,79432507[/inlmath], izracunato pomocu digitrona), pa jos [inlmath]+\frac{1}{4}[/inlmath], pa sve to podeljeno sa [inlmath]666[/inlmath].

daje rezultat [inlmath]0,08715364123[/inlmath], što predstavlja neku tačnost do pete decimale. Lično mislim da je to previše posla za relativno nisku preciznost.

Herien Wolf je napisao:mozda bi moglo preko aproksimacije funkcija [inlmath]f\left(x+\Delta x\right)=f\left(x\right)+f'\left(x\right)\cdot\Delta x[/inlmath]
[dispmath]\sin\Biggl(\frac{\pi}{6}+\left(-\frac{5\pi}{36}\right)\Biggr)=\sin\frac{\pi}{6}+\cos\frac{\pi}{6}\cdot\left(-\frac{5\pi}{36}\right)\\
\frac{1}{2}-\frac{\sqrt3}{2}\cdot\frac{5\pi}{36}=\frac{1}{2}-\frac{5\sqrt3\pi}{72}=\frac{36}{72}-\frac{5\sqrt3\pi}{72}=\frac{36-5\sqrt3\pi}{72}[/dispmath]
Ne znam da li je ispravno ali mozda bi moglo da se izracuna ovako, na digitronu kad se sredi dobija se [inlmath]0.147[/inlmath]

Dobro, ne dobije se baš [inlmath]0,147[/inlmath], dobije se [inlmath]0,122[/inlmath]. :) Ali, svejedno, i dalje poprilično odstupanje. Več u prvoj decimali.
Taj metod se može primeniti onda kada je [inlmath]\Delta x[/inlmath] vrlo malo, pa kad se kriva funkcije na tako malom intervalu može aproksimirati lineranom funkcijom (pravom linijom). [inlmath]\frac{5\pi}{36}[/inlmath] baš i nije mala vrednost. :)

Međutim, ako se već zatheva približna, a ne tačna vrednost [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}[/inlmath], zbog čega je onda ne računati preko Maklorenovog razvoja sinusa?
[dispmath]\sin x=x-\frac{x^3}{3!}+\frac{x^5}{5!}-\frac{x^7}{7!}+\frac{x^9}{9!}-\frac{x^{11}}{11!}+\cdots[/dispmath]
Pri tome, biramo onoliko prvih članova ovog razvoja kolika nam je preciznost potrebna. Već pri računanju sume prva tri člana,
[dispmath]\sin\frac{\pi}{36}\approx\frac{\pi}{36}-\frac{\left(\frac{\pi}{36}\right)^3}{3!}+\frac{\left(\frac{\pi}{36}\right)^5}{5!}[/dispmath]
dobije se rezultat [inlmath]0.087155742755[/inlmath], što predstavlja tačnost do čak desete decimale.

Razvoj u Maklorenov red je čak princip po kojem i kalkulatori računaju trigonometrijske i ostale funkcije.

I, na kraju, ako nam nije potrebna neka velika tačnost, ako bi nas zadovoljila tačnost do treće decimale, možemo jednostavno primeniti aproksimaciju [inlmath]\sin\alpha\approx\alpha[/inlmath] kada je [inlmath]\alpha[/inlmath] vrlo malo, kao što [inlmath]\frac{\pi}{36}[/inlmath] i jeste vrlo malo. :)
Dobije se [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}\approx\frac{\pi}{36}=0,0872664626\ldots[/inlmath], prema tome, prve tri decimale su tačne.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Prethodna

Povratak na TRIGONOMETRIJA