Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednačina – 12. zadatak zbirka FTN

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]
  • +1

Re: Trigonometrijska jednačina – 12. zadatak zbirka FTN

Postod Frank » Sreda, 18. Mart 2020, 22:51

Zamisli trigonometrijsku kruznicu ili je nacrtaj. Potom na njoj odredi gde se nalaze resenja jednacine, [inlmath]x=k\pi[/inlmath] odnosno [inlmath]x=\frac{\pi}{2}+k\pi[/inlmath]. Ako to uradis kako treba mozes primetiti da se resenja ponavljaju posle svake cetvrtine kruznice tj. posle [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]. U sustini oba nacina zapisivanja resenja jednacine su matematicki korektna, samo je ovo drugo ([inlmath]x=\frac{k\pi}{2}[/inlmath]) napisano elegantnije.
Ako ti je lakse, [inlmath]x=\frac{k\pi}{2}[/inlmath] posmatraj kao uniju [inlmath]x=k\pi[/inlmath] i [inlmath]x=\frac{\pi}{2}+k\pi[/inlmath].
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Četvrtak, 19. Mart 2020, 03:25

Frank je napisao:Zamolio bih vas da pisete [inlmath]\sin^2x[/inlmath], a ne [inlmath]\sin(x)^2/sin(x)^2[/inlmath]. :) Ovaj kvadrat se odnosi na ceo sinus, a ne samo na ugao. Ovolike zagrade su skroz nepotrebene, samo bodu oci i oduzimaju vam dragoceno vreme. :P Bez njih post bi bio neuporedivo pregledniji.

Apsolutno. Poispravljao sam sve to, kako bih uopšte mogao da pratim postupke. :)

Zadatak je, po meni, dosta jednostavnije uraditi preko polovine uglova:
[dispmath]\sin^4x+\cos^4x=\cos4x\\
\left(\frac{1-\cos2x}{2}\right)^2+\left(\frac{1+\cos2x}{2}\right)^2=2\cos^22x-1\\
\vdots[/dispmath]
miljan1403 je napisao:inače bih pitao profesora, ali zbog ovog stanja u kome se nalazi cela država nemam koga da pitam. :D

Eh, da je samo cela država... Ceo svet... :(

Nemoj ubuduće zaobilaziti tačku 6. Pravilnika, moliću (mislim na uvodni post).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod miljan1403 » Četvrtak, 19. Mart 2020, 20:26

miljan1403 je napisao:E sad moje pitanje je kako se od ta dva odgovora dobije [inlmath]x=\frac{k\pi}{2}[/inlmath].
Hvala unapred. :D

Shvatio sam kako se radi, hvala svima. :D

Zahvalio se: 85 puta
Pohvaljen: 7 puta

Prethodna

Povratak na TRIGONOMETRIJA