Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Sinus – prijemni GRF 2013.

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Sinus – prijemni GRF 2013.

Postod Gosha » Utorak, 02. Decembar 2014, 11:21

Prijemni ispit GRF – 2. jul 2013.
6. zadatak

Ako je [inlmath]\sin11^\circ=a[/inlmath], onda je [inlmath]\sin2013^\circ[/inlmath] jednak?
Odgovor mi kaze [inlmath]4a^3-3a[/inlmath]...

Pokusavao sam ovo preko duplih uglova, pokusao sam da izrazim sinus preko cosinusa ali nikako da dodjem do rjesenja... :angry-fire:
I ovde sam pokusao [inlmath]\sin 2013^\circ[/inlmath] razloziti kao [inlmath]\sin 183^\circ\cdot 11^\circ[/inlmath] ( jer je [inlmath]\frac{2013}{11}=183[/inlmath] ) i nemam ideju kako doci do rjesenja [inlmath]4a^3-3a[/inlmath]
Gosha  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 5 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Sinus – prijemni GRF 2013.

Postod Daniel » Utorak, 02. Decembar 2014, 13:57

Ma, jok. :) Iskoristiš osobine da je [inlmath]\sin(k\cdot360^\circ+x)=\sin x[/inlmath], kao i da je [inlmath]\sin(180^\circ+x)=-\sin x[/inlmath]...

Biće potrebno i da izvedeš formulu za sinus trostrukog ugla, ali to lako uradiš polazeći od [inlmath]\sin3x=\sin(2x+x)=\cdots[/inlmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Gosha » Utorak, 02. Decembar 2014, 14:05

Hvala na savjetu, pokusacu sa tim :)
Gosha  OFFLINE

Postod Gosha » Utorak, 02. Decembar 2014, 20:12

Moze li neko da uradi ovaj zadatak ako nije problem, jer se bas patim sa njime... nas u srednjoj ovo nisu ucili niti sam ja upoznat sa time, trazio sam po internetu neke stvari ali opet mi nista nije jasno... da se bar trazi neki broj bilo bi lakse a ne ovo [inlmath]4a^3-3a[/inlmath] :angry-fire:
Gosha  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 02. Decembar 2014, 21:26

Šta fali opštim brojevima? :) Oni su baš korisni, jer nam daju rezultat za neki uopšten slučaj, a kad nam je potrebna neka konkretna vrednost, samo uvrstimo umesto njih željenu vrednost i dobijemo rezultat za konkretan slučaj koji nam treba. Zbog toga se dosta zadataka u matematici upravo i radi s opštim brojevima. :)

Prvo središ to [inlmath]\sin2013^\circ[/inlmath], prema instrukcijama koje sam ti dao:
[dispmath]\sin2013^\circ=\sin(5\cdot360^\circ+213^\circ)=\sin213^\circ=\sin(180^\circ+33^\circ)=-\sin33^\circ=-\sin(3\cdot11^\circ)[/dispmath] Da bi [inlmath]\sin(3\cdot11^\circ)[/inlmath] izrazio preko [inlmath]\sin11^\circ[/inlmath], potrebno je da izvedeš formulu za sinus trostrukog ugla, [inlmath]\sin3\alpha[/inlmath], u funkciji od [inlmath]\sin\alpha[/inlmath]:
[dispmath]\sin3\alpha=\sin(2\alpha+\alpha)=\sin2\alpha\cos\alpha+\cos2\alpha\sin\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\cos\alpha+\left(\cos^2\alpha-\sin^2\alpha\right)\sin\alpha=\\
=2\sin\alpha\cos^2\alpha+\left(1-\sin^2\alpha-\sin^2\alpha\right)\sin\alpha=2\sin\alpha\left(1-\sin^2\alpha\right)+\left(1-2\sin^2\alpha\right)\sin\alpha=\\
=2\sin\alpha-2\sin^3\alpha+\sin\alpha-2\sin^3\alpha=\enclose{box}{3\sin\alpha-4\sin^3\alpha}[/dispmath] I, odatle je
[dispmath]\sin2013^\circ=-\sin(3\cdot11^\circ)=-\left(3\sin11^\circ-4\sin^311^\circ\right)=-\left(3a-4a^3\right)=\enclose{box}{4a^3-3a}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Postod Gosha » Utorak, 02. Decembar 2014, 23:08

Ma njima ne fali nista nego meni fali predznanja iz srednje skole... Imali smo 5 razlicitih profesora matematike i svako je na svoj nacin objasnjavao, a nikada nismo tezi primjer radili, nego radimo zadatke tipa 2+2=4 :D i nikada se nisam bavio sa trigonometrijskim funkcijama trostrukog ugla :)
Ali sva sreca pa sam nasao ovaj forum, i za ova 2-3 dana sto sam ovde naucio sam vise nego u 4 godine srednje skole, i zato hvala do neba na tome :)
Gosha  OFFLINE

Postod Gamma » Utorak, 02. Decembar 2014, 23:36

U koju školu ideš? Jel se ovo malo pripremaš za prijemni? Šta planiraš upisati?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Gosha » Utorak, 02. Decembar 2014, 23:54

Idem u Tehnicku skolu Doboj, struka gradjevinarstvo i geodezija, i da, pripremam se za prijemni i zelim upisati gradjevinski fakultet u Beogradu.
Gosha  OFFLINE

• +1

Postod Gamma » Sreda, 03. Decembar 2014, 01:46

Vidiš li onu ikonicu u desnom uglu. Mogao bi ponekada da se zahvališ. Ne znam hoće li se Daniel ljutiti nije moje da se petljam u pravila formula ali malo mi je neobično otvorio si 5 tema pomagali smo ti ja i Daniel. Nijednom se nisi zahvalio. Znaš li da postoji to dugme?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Gosha » Sreda, 03. Decembar 2014, 03:07

Nisam to primjetio, novi sam, ali eto i to sam naucio :)
Gosha  OFFLINE

Sledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA