Ili, elegantnije, pomoću Moavrove formule (thnx Onomatopeji na ideji):
[dispmath]\begin{align}
\cos5x+i\sin5x&=\left(\cos x+i\sin x\right)^5=\\
&=\sum\limits_{k=0}^5{5\choose k}\cos^{5-k}x\cdot i^k\sin^kx=\\
&=\cos^5x+i5\cos^4x\sin x-10\cos^3x\sin^2x-i10\cos^2x\sin^3x+5\cos x\sin^4x+i\sin^5x=\\
&=\cos^5x-10\cos^3x\sin^2x+5\cos x\sin^4x+i\left(5\cos^4x\sin x-10\cos^2x\sin^3x+\sin^5x\right)
\end{align}[/dispmath]
Izjednačavanjem imaginarnih delova nalazimo [inlmath]\sin5x[/inlmath] (kao što bismo, izjednačavanjem realnih delova, našli [inlmath]\cos5x[/inlmath]):
[dispmath]\begin{align}
\sin5x&=5\cos^4x\sin x-10\cos^2x\sin^3x+\sin^5x=\\
&=5\left(1-\sin^2x\right)^2\sin x-10\left(1-\sin^2x\right)\sin^3x+\sin^5x=\\
&=5\left(1-2\sin^2x+\sin^4x\right)\sin x-10\left(1-\sin^2x\right)\sin^3x+\sin^5x=\\
&=5\sin x-10\sin^3x+5\sin^5x-10\sin^3x+10\sin^5x+\sin^5x=\\
&=16\sin^5x-20\sin^3x+5\sin x
\end{align}[/dispmath]
Ontopic,
pentagram142857 je napisao:Probao sam da nadjem [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}[/inlmath] tako sto sam primenio formulu za sinus trostrukog ugla na [inlmath]\sin\frac{\pi}{12}[/inlmath]. Dobije se kubna jednacina. Resavanjem te kubne jednacine se dobije negativan broj pod korenom.
Isti slučaj. S tim, da se meni učinilo lakše da prvo nađem [inlmath]\sin\frac{\pi}{18}[/inlmath] kao sinus trećine ugla od [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath], pa da nakon toga nađem i [inlmath]\sin\frac{\pi}{36}[/inlmath] preko formule za sinus polovine ugla. I, nakon dobijanja negativne potkorene veličine, nastavih da rešavam i dalje, ubeđen da će taj imaginaran broj, množeći se nekim drugim imaginarnim brojem van tog korena, dati realan broj. I, dođoh do izraza
[dispmath]\begin{align}
\sin\frac{\pi}{18}&=\cdots=\left(-\frac{1}{4}\right)2e^{i\frac{\pi}{3}}e^{i\frac{2\pi}{9}}-\frac{2e^{-i\frac{\pi}{3}}}{4e^{i\frac{2\pi}{9}}}\\
&=-\frac{1}{2}e^{i\frac{5\pi}{9}}-\frac{1}{2}e^{-i\frac{5\pi}{9}}\\
&=-\cos\frac{5\pi}{9}\\
&=\sin\left(\frac{5\pi}{9}-\frac{\pi}{2}\right)\\
&=\sin\frac{\pi}{18}
\end{align}[/dispmath]
i vratih se tamo odakle sam pošao.

Dakle, nije moguće preko kubne jednačine doći do tačnog izraza za traženi sinus, bez zalaženja u kompleksni domen.
Tragajući po netu, vidim da je dosta njih postavilo to pitanje, ali odgovori su isključivo podrazumevali kompleksne brojeve u izrazu za tačnu vrednost.