Trigonometrijska jednacina s imaginarnim brojem

PostPoslato: Subota, 25. Jun 2016, 22:50
od extremesportist
ETF prijemni 2014.
Zadatak 3:

Ako realni brojevi [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] zadovoljavaju jednakost [inlmath]\frac{2x+\imath}{y+\imath}=\frac{1+\imath\sin\alpha}{1-\imath\sin3\alpha}[/inlmath], ([inlmath]\alpha\ne k\pi[/inlmath], [inlmath]\alpha\ne\frac{\pi}{2}[/inlmath], [inlmath]k\in\mathbb{Z}[/inlmath], [inlmath]\imath^2=-1[/inlmath]), tada je količnik [inlmath]\frac{y}{x}[/inlmath] jednak:

Rešenje: [inlmath]-2-4\cos2\alpha[/inlmath]

Treba mi ideja kako da krenem sa rešavanjem, odnosno šta da primenim?

Hvala unapred

Re: Trigonometrijska jednacina s imaginarnim brojem

PostPoslato: Subota, 25. Jun 2016, 23:21
od Ilija
Zadatak je vec obradjen ovde. Zamolio bih te da malo pretrazis forum, ili da odes na odeljak sajta na kome su testovi sa prijemnih ispita i da pogledas tamo da li je zadatak vec resen.

PostPoslato: Nedelja, 26. Jun 2016, 10:33
od extremesportist
Ok, potrudiću se. Postavio sam samo zadatke kojih nema u odeljku sa prijemnim ispitima, a predpostavio sam da su tamo linkovi ka svim obrađenim zadacima, tako da nisam ni pretraživao forum za onim zadacima koji fale. Hvala u svakom slučaju.

PostPoslato: Nedelja, 26. Jun 2016, 11:02
od Daniel
Evo sad proverih, za ovaj zadatak je upravo i bio postavljen link ka toj temi koju je Ilija linkovao. Sigurno ti je promaklo:
http://matemanija.com/prijemni/bg-etf2014.php#3

I, zamolio bih te, vidim da se zaista trudiš da ispoštuješ sva forumska pravila, što je pohvalno, ali takođe nema potrebe citirati ni ceo prethodni post, zbog preglednosti. Ako odgovaraš bez citata, onda se i podrazumeva da odgovaraš na prethodni post, tako da je citat istog suvišan. :)

extremesportist je napisao:a predpostavio sam da su tamo linkovi

pretpostavio (jednačenje po zvučnosti). :)

PostPoslato: Nedelja, 26. Jun 2016, 11:24
od extremesportist
U redu, slobodno mi skrenite pažnju na sve propuste koje sam napravio. Nov sam ovde i negativne kritike mogu samo pozitivno da utiču na moju buduću aktivnost na forumu, pogotovo kada su upućene na korektan način, što je do sada uvek i bio slučaj. Pozdrav