Pravokutni sferni trokut – Napierova formula
Pozdrav. 
Na svoju ruku radim dodatno gradivo za prirodoslovno matematičku gimnaziju, pa imam određene probleme.
Potrebno je dokazati jednu od Napierovih formula za pravokutni sferni trokut.
Slika koja mi je dana u udžbeniku:

Dokazivao sam neke od ostalih Napierovih formula bez većih problema, na primjer sljedeću relaciju:
[dispmath]\cos{c}=\cos{a}\cos{b}[/dispmath] Prvo sam izvukao sljedeće relacije:
[dispmath]\triangle OQP\;\to\;\cos{c}=\frac{|OQ|}{|OP|}\\
\triangle OQR\;\to\;\cos{a}=\frac{|OQ|}{|OR|}\;\to\;|OQ|=\cos{a}\ |OR|\\
\triangle ORP\;\to\;\cos{b}=\frac{|OR|}{|OP|}\;\to\;|OR|=\cos{b}\ |OP|[/dispmath] Uvrstio:
[dispmath]\cos{c}=\frac{\cos{a}\ |OR|}{|OP|}=\frac{\cos{a}\cos{b}\ |OP|}{|OP|}=\cos{a}\cos{b}[/dispmath] I to je dokazano.
Samo da napomenem da je ovo je prva lekcija o sfernoj trigonometriji, pa se još uvijek ne koriste poučci o sinusima i kosinusima za sferni trokut. Zato sam kod dokazivanja išao jednostavnim putem na način da sam izvukao svaki od kosinusa. Osim toga za jednu od relacija je stavljen i primjer u knjizi da se dokazuje upravo na ovakav način.
E sad, relacija koju ne mogu dokazati:
[dispmath]\sin{a}=\sin\alpha\sin{c}[/dispmath] Ovdje sam krenuo na isti način kao i u prošlom primjeru:
[dispmath]\triangle OQR\;\to\;\sin{a}=\frac{|QR|}{|OR|}\\
\triangle PQR\;\to\;\sin\alpha=\frac{|QR|}{|QP|}\;\to\;|QR|=\sin\alpha\ |QP|[/dispmath] Ovdje me malo zbunjuje što gornji kut (na slici) nije označen, odnosno nisam siguran dali je [inlmath]\angle QPR=\angle BAC=\alpha[/inlmath]?
[dispmath]\triangle OQP\;\to\;\sin{c}=\frac{|QP|}{|OP|}\;\to\;|QP|=\sin{c}\ |OP|[/dispmath] Slijedilo bi:
[dispmath]\sin{a}=\frac{\sin\alpha\cdot|QP|}{|OR|}\\
\sin{a}=\frac{\sin\alpha\cdot\sin{c}\cdot|OP|}{|OR|}[/dispmath] Tako da eto dalje ne znam
čak mi se ovo čini krivo
jer da bi relacija koju treba dokazati bila istinita valjda bi trebalo biti [inlmath]\frac{|OP|}{|OR|}=1\;\to\;|OP|=|OR|[/inlmath], a to je nemoguće jer je [inlmath]OP[/inlmath] hipotenuza, a [inlmath]OR[/inlmath] kateta pravokutnog trokuta [inlmath]ORP[/inlmath].
Dal mi može netko reći gdje griješim?
Hvala
Na svoju ruku radim dodatno gradivo za prirodoslovno matematičku gimnaziju, pa imam određene probleme.
Potrebno je dokazati jednu od Napierovih formula za pravokutni sferni trokut.
Slika koja mi je dana u udžbeniku:

Dokazivao sam neke od ostalih Napierovih formula bez većih problema, na primjer sljedeću relaciju:
[dispmath]\cos{c}=\cos{a}\cos{b}[/dispmath] Prvo sam izvukao sljedeće relacije:
[dispmath]\triangle OQP\;\to\;\cos{c}=\frac{|OQ|}{|OP|}\\
\triangle OQR\;\to\;\cos{a}=\frac{|OQ|}{|OR|}\;\to\;|OQ|=\cos{a}\ |OR|\\
\triangle ORP\;\to\;\cos{b}=\frac{|OR|}{|OP|}\;\to\;|OR|=\cos{b}\ |OP|[/dispmath] Uvrstio:
[dispmath]\cos{c}=\frac{\cos{a}\ |OR|}{|OP|}=\frac{\cos{a}\cos{b}\ |OP|}{|OP|}=\cos{a}\cos{b}[/dispmath] I to je dokazano.
Samo da napomenem da je ovo je prva lekcija o sfernoj trigonometriji, pa se još uvijek ne koriste poučci o sinusima i kosinusima za sferni trokut. Zato sam kod dokazivanja išao jednostavnim putem na način da sam izvukao svaki od kosinusa. Osim toga za jednu od relacija je stavljen i primjer u knjizi da se dokazuje upravo na ovakav način.
E sad, relacija koju ne mogu dokazati:
[dispmath]\sin{a}=\sin\alpha\sin{c}[/dispmath] Ovdje sam krenuo na isti način kao i u prošlom primjeru:
[dispmath]\triangle OQR\;\to\;\sin{a}=\frac{|QR|}{|OR|}\\
\triangle PQR\;\to\;\sin\alpha=\frac{|QR|}{|QP|}\;\to\;|QR|=\sin\alpha\ |QP|[/dispmath] Ovdje me malo zbunjuje što gornji kut (na slici) nije označen, odnosno nisam siguran dali je [inlmath]\angle QPR=\angle BAC=\alpha[/inlmath]?
[dispmath]\triangle OQP\;\to\;\sin{c}=\frac{|QP|}{|OP|}\;\to\;|QP|=\sin{c}\ |OP|[/dispmath] Slijedilo bi:
[dispmath]\sin{a}=\frac{\sin\alpha\cdot|QP|}{|OR|}\\
\sin{a}=\frac{\sin\alpha\cdot\sin{c}\cdot|OP|}{|OR|}[/dispmath] Tako da eto dalje ne znam
čak mi se ovo čini krivo
jer da bi relacija koju treba dokazati bila istinita valjda bi trebalo biti [inlmath]\frac{|OP|}{|OR|}=1\;\to\;|OP|=|OR|[/inlmath], a to je nemoguće jer je [inlmath]OP[/inlmath] hipotenuza, a [inlmath]OR[/inlmath] kateta pravokutnog trokuta [inlmath]ORP[/inlmath].Dal mi može netko reći gdje griješim?

Hvala
uvijek brzopleto pišem i onda ima puno tipfelera pa na kraju ispravljam, a koncentrirao sam se prvenstveno na matematički dio...