Trigonometrijske nejednacine

PostPoslato: Četvrtak, 05. April 2018, 15:48
od nelenzii1337
Pozdrav svima :D
Trenutno radim trigonometrijske nejednacine i je li moze neko da mi objasni kako da nadjem presjek rjesenja (npr kada je u pitanju apsolutna trigonometrijska nejednacina). Konkretno nije mi jasan dio kada su npr svi intervali sa [inlmath]+k\pi[/inlmath] a u presjeku se dobije [inlmath]k\frac{\pi}{2}[/inlmath] ( prvi put pisem u latexu, ne zamjerite ako ima gresaka :) )

Re: Trigonometrijske nejednacine

PostPoslato: Četvrtak, 05. April 2018, 16:01
od Daniel
Teško da ti to možemo objasniti ovako napamet, ako ne daš neki primer zadatka. Kao što uostalom (ne bez razloga) i kaže tačka 11. Pravilnika.

A možeš pogledati i ranije teme u ovoj rubrici „Trigonometrija“, imali smo baš dosta zadataka u kojima su tražene unije, preseci...

PostPoslato: Četvrtak, 05. April 2018, 16:26
od nelenzii1337
Evo npr ovaj zadatak:
[dispmath]\left[\sin\left(2x-\frac{\pi}{12}\right)\right]<\frac{\sqrt2}{2}[/dispmath] Meni je rjesenje prvog slucaja je: [inlmath]\frac{-7\pi}{12}+k\pi,\;\frac{\pi}{6}+k\pi[/inlmath]
Rjesenje drugog [inlmath]\frac{-\pi}{12}+k\pi,\;\frac{2\pi}{3}+k\pi[/inlmath]

PostPoslato: Četvrtak, 05. April 2018, 16:42
od Daniel
Korigovao sam ti Latex – ne piše se
Kôd: Obeleži sve
[equationNEKI_IZRAZ][/equation]
već
Kôd: Obeleži sve
[equation]NEKI_IZRAZ[/equation]
(drugačiji položaj uglaste zagrade koja zatvara Latex-tag). Uostalom, pre nego što pošalješ post, imaš dugme „Pregled“ na koje možeš kliknuti da bi video kako će post izgledati nakon objavljivanja, pa tako možeš uočiti i eventualne greške u Latex-kodu.

Budi malo rečitiji, molim te. Šta podrazumevaš pod „prvim i drugim slučajem“?
Inače, ovaj zadatak se može uraditi i bez razdvajanja na slučajeve.
Rešenja ovakvog oblika treba da budu unutar zagrada – oblih ili uglastih, zavisno od otvorenosti ili zatvorenosti intervala.

PostPoslato: Sreda, 20. Jun 2018, 02:38
od nelenzii1337
Hvala, uspio sam da rijesim zadatak.