17. zadatak
Pozdrav! Ziv se polomih oko jedne trigonometrijske jednačine. U pitanju je 17. zadatak sa ovogodišnjeg prijemnog ispita na ETF-u u Beogradu. Tekst zadatka je sledeći:
Skup rešenja jednačine [inlmath]\displaystyle(\log_{\large\sin x}2)\left(\log_{\large\sin^2x}\frac{4}{3}\right)=2\log_{\large\frac{4}{3}}2[/inlmath] ima tačno tri zajednička elementa sa skupom [inlmath]S[/inlmath], ako je
[inlmath]\displaystyle\text{(A)}\;S=\left\{\frac{\pi}{4},\frac{3\pi}{4},\frac{5\pi}{4},\frac{7\pi}{4},\frac{11\pi}{4},\frac{15\pi}{4}\right\}\quad[/inlmath] [inlmath]\displaystyle\text{(B)}\;S=\left\{\frac{\pi}{6},\frac{5\pi}{6},\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3},\frac{7\pi}{6},\frac{11\pi}{6}\right\}\quad[/inlmath] [inlmath]\displaystyle\text{(C)}\;S=\left\{\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3},-\frac{\pi}{3},-\frac{2\pi}{3},\frac{4\pi}{3},\frac{5\pi}{3}\right\}\quad[/inlmath] [inlmath]\displaystyle\text{(D)}\;S=\left\{\frac{\pi}{3},\frac{7\pi}{3},\frac{13\pi}{3},\frac{19\pi}{3},\frac{25\pi}{3},\frac{31\pi}{3}\right\}\quad[/inlmath] [inlmath]\displaystyle\enclose{circle}{\text{(E)}}\;S=\left\{\frac{2\pi}{3},-\frac{4\pi}{3},-\frac{5\pi}{3},-\frac{2\pi}{3},\frac{4\pi}{3},\frac{5\pi}{3}\right\}\quad[/inlmath] [inlmath]\text{(N)}\;\text{Ne znam}[/inlmath]
Svi zadaci ovog tipa na koje sam nailazio se rade primenom osobina [inlmath]\log_ab=\frac{1}{\large\log_ba}[/inlmath] i [inlmath]\log_ab=\frac{\large\log_cb}{\large\log_ca}[/inlmath]. Međutim, baze i argumenti u zadatku o kojem je reč u ovoj temi su tako "podešeni" da se pomenute osobine logaritma ne mogu primeniti (tj. njihovom primenom ne dobijam ništa što bi mi pomoglo u daljem rešavanju zadatka). Drugo što mi je palo na pamet je to da "razvijem" jednačinu (tj. primena odgovarajućih svojstava logaritma, oslobađanje od zagrade, prebacivanje desne strane jednakosti na levu), ali time ne dolazim ni do čega korisnog. Analiziranjem leve i desne strane jednakosti ne dobijam ništa (BTW Desna strana je konstanta vrednost i uvek je pozitivna; leva strana je takođe pozitivna za svako [inlmath]x[/inlmath] za koje je ista definisana).
Svaka smernica u kom pravcu da krenem s rešavanjem jednačine je dobro došla. Hvala!