Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Broj pravih koje su odredjene tackama

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Broj pravih koje su odredjene tackama

Postod Ilija » Nedelja, 19. April 2015, 00:33

Dat je izvestan skup tacaka u ravni od kojih nikoje tri i nikoje cetiri nisu kolinearne. Ako je poznato da je broj cetvorouglova osam puta veci od broja trouglova koje te tacke odredjuju, tada je broj pravih koje te tacke odredjuju jednak:
[inlmath]A)\;132\\
B)\;196\\
C)\;512\\
D)\;514\\
\enclose{box}{E)\;595}[/inlmath]

Posto se nisam susretao sa 'slicnim' zadacima, ne znam kako da krenem, te bi svaka ideja dobrodosla. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Broj pravih koje su odredjene tackama

Postod Daniel » Nedelja, 19. April 2015, 09:50

Prvo, malo me zbunjuje ovo „i nikoje četiri“, deluje mi suvišno. Ako je već rečeno da ne postoje tri kolinearne tačke, onda samim tim ne postoje ni četiri kolinearne tačke, logično? :)

Ako imamo [inlmath]n[/inlmath] tačaka u ravni od kojih nikoje tri nisu kolinearne, koliko onda četvorouglova one određuju? Onoliko koliko postoji načina da od tih [inlmath]n[/inlmath] tačaka odaberemo neke [inlmath]4[/inlmath] tačke. A to je broj kombinacija bez ponavljanja od [inlmath]n[/inlmath] elemenata [inlmath]4.[/inlmath] klase.
Isti rezon primeniš i kad računaš broj trouglova, kao i broj pravih određenih tim tačkama.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +2

Postod desideri » Nedelja, 19. April 2015, 10:24

Jasno je da se iz uslova:
[dispmath]{n\choose4}=8{n\choose3}[/dispmath]
dobija [inlmath]n=35[/inlmath].
Onda je naravno:
[dispmath]{35\choose2}=595[/dispmath]
Ali, to je @Daniel već objasnio.
Dalje, i meni je tekst neobičan. Da li je trebalo da su tačke u prostoru, te da kažu: "Nikoje tri nisu kolinearne i nikoje četiri nisu komplanarne?" Ali, to je druga priča, pitao sam se šta bi se onda zahtevalo u zadatku?
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Ilija » Nedelja, 19. April 2015, 12:19

Pa ovo je dosta lakse nego sto sam ocekivao. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Sinisa » Nedelja, 19. April 2015, 12:41

vjerovatno se mislilo na to da jedna prava prolazi samo kroz dvije od tih zadanih tacaka, teoretski sve te tacke bi se mogle nalaziti na jednoj pravoj... ovo je vjerovatno neki uslov da ne bi dolazilo do ponavljanja istih pravih, ali je dosta konfuzno objasnjeno :O

mislim, ako ne mozes povuci pravu kroz 3 tacke od svih zadanih, logicno je da ne mozes ni kroz 4...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Povratak na KOMBINATORIKA