Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Permutacija riječi (TABLA)

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Permutacija riječi (TABLA)

Postod Gamma » Četvrtak, 30. April 2015, 22:59

Kao što naslov kaže riječ je o permutaciji sa ponavljanjem. Veoma slična priča ovoj. Ovako su oni radili zadatak kao primjer a rješenja ostalih zadataka su dobra ako se radi po ovom mome. Sada ne znam baš da je moguće da je ovoliko promašeno ili je u pitanju neka fora koju ne znam. U ovim permutacijama nikako ne koriste nultu permutaciju a u običnim nekada koriste a nekada ne koriste. Rješenje je sigurno netačno propuštena je jedna permutacija. Znam možda malo pretjerujem s ovim permutacijama ali privodim kraju, ovo su neke stvari koje su ostale nerazjašnjene.

Oderdimo koja je po redu permutacija [inlmath]TABLA[/inlmath], ako je prva permutacija [inlmath]AABLT[/inlmath].

Sa [inlmath]A[/inlmath] počinu [inlmath]24[/inlmath] permutacije
Sa [inlmath]B[/inlmath] počinje [inlmath]12[/inlmath] permutacija [inlmath](36)[/inlmath]
Sa [inlmath]L[/inlmath] počinje [inlmath]12[/inlmath] permutacija [inlmath](48)[/inlmath]
Sa [inlmath]T[/inlmath] počinje [inlmath]12[/inlmath] permutacije, naša permutacije se nalazi među ovima
Sa [inlmath]TA[/inlmath] počinje [inlmath]6[/inlmath] permutacija
Sa [inlmath]TAA[/inlmath] počinju [inlmath]2[/inlmath] permutacije [inlmath](50)[/inlmath] , (ovaj korak sam ja ubacio)
Sa [inlmath]TAB[/inlmath] počinju [inlmath]2[/inlmath] permutacije
Permutacije su uređene leksikografski pa iz toga zaključujemo da je naša permutacija druga koja počinje sa [inlmath]TAB[/inlmath] a to je [inlmath]TABLA[/inlmath] permutacije broj [inlmath]52[/inlmath]

Moje rješenje je [inlmath]52[/inlmath] dok oni su preskočili onaj korak i napisali da je rješenje [inlmath]50[/inlmath] :o
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Permutacija riječi (TABLA)

Postod Daniel » Četvrtak, 30. April 2015, 23:02

Gamma je napisao:Veoma slična priča ovoj.

A još sličnija ovoj. :D
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Permutacija riječi (TABLA)

Postod Gamma » Četvrtak, 30. April 2015, 23:20

Kod mene ima postupak pa sada znamo gdje je greška :icon_lol:
Stvarno ne znam šta da kažem za ove permutacije, još nikad nisam naletio na ovoliko grešaka u jednom poglavlju. Ovde je skoro svaki drugi zadatak pogrešan. I sve je u nekoj zabludi kad koristiti nultu kad ne koristiti itd... :besan:
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Povratak na KOMBINATORIKA