Tako je, to je ispravan rezultat. Dakle, [inlmath]30[/inlmath] permutacija koje počinju slovom [inlmath]L[/inlmath].
Jedino moram da naglasim da formula za permutacije s ponavljanjem u opštem slučaju ima faktorijele i u imeniocu:
[dispmath]\overline P_n^{n_1,n_2\ldots,n_m}=\frac{n!}{n_1!\cdot n_2!\cdots n_m!}[/dispmath]
U ovom primeru smo faktorijele mogli i izostaviti, budući da se nijedan element ne ponavlja više od [inlmath]2[/inlmath] puta, a znamo da je [inlmath]2!=2[/inlmath].
Ali, već da smo imali slučaj da treba odrediti sve permutacije s ponavljanjem, a ne samo one kod kojih se [inlmath]L[/inlmath] pojavljuje na prvom mestu, tada bi se [inlmath]L[/inlmath] ponavljalo [inlmath]3[/inlmath] puta, pa bismo za [inlmath]L[/inlmath] morali u imeniocu pisati [inlmath]3![/inlmath], a ne [inlmath]3[/inlmath].
zeljko_mo je napisao:(znači ako bi mi pitanje bilo koliko premutacija počimlje s slovom npr. [inlmath]A[/inlmath]
Isravno se kaže p
ermutacije, a ne p
remutacije. Na više mesta si napisao pogrešno, pa zato moram da naglasim. Čak si i u naslovu bio napisao pogrešan izraz pa sam to bio ispravio ne naglašavajući tu ispravku, misleći da je u pitanju samo greška pri kucanju.
zeljko_mo je napisao:EDIT:meni je ovaj prijatelj rekao sada [inlmath]3\cdot30=90[/inlmath]
ali meni nije jasno zašto x(puta)
Ni meni nije jasno, najbolje da pitaš prijatelja. Tačan rezultat je [inlmath]30[/inlmath], a ne [inlmath]90[/inlmath].
P.S. Molim te da u Latexu kao simbol za množenje ne koristiš *, već
\cdot.