Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Odnos dva clana u razvoju binoma

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Odnos dva clana u razvoju binoma

Postod Nemke94 » Nedelja, 04. Maj 2014, 17:00

Video sam par tema sa slicnim zadatkom ali nigde nema postupka koji bi mi pojasnio. Zadatak glasi: Odrediti [inlmath]x[/inlmath] u izrazu [inlmath]\left(\sqrt[3]2+\frac{1}{\sqrt[3]3}\right)^x[/inlmath], ako je odnos sedmog clana od pocetka, prema sedmom clanu od kraja [inlmath]1:6[/inlmath].
Ja sam krenuo da radim zadatak na ovaj nacin:
stavio sam da mi je [inlmath]x=n[/inlmath] i onda [dispmath]{n\choose 6}:{n\choose n-6}=1:6[/dispmath] [dispmath]6\cdot{n\choose 6}={n\choose n-6}\cdot 1[/dispmath][dispmath]\cancel 6\cdot{n\cdot (n-1)\cdot (n-2)\cdot (n-3)\cdot (n-4)\cdot (n-5)\over\cancel 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1}=[/dispmath] E sada nije mi jasno kako ide desna strana pogubim se previse.
jasna mi je formula: [dispmath]{n\choose k}={n\cdot (n-1)\cdot (n-2)\cdot (n-k+1)\over k!}[/dispmath] Ali idalje se pogubim.
PS: Pokusao sam da koristim latex nadam se da nije lose ispalo :)
Nemke94  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odnos dva clana u razvoju binoma

Postod Daniel » Nedelja, 04. Maj 2014, 19:19

Super je ispalo. :handgestures-thumbupright:
Desna strana je jednaka [inlmath]n\choose 6[/inlmath]. :) To je ona osobina binomnog koeficijenta, da je [inlmath]{n\choose k}={n\choose n-k}[/inlmath]. Vrlo se lako i pokazuje:
[dispmath]{n\choose n-k}=\frac{n!}{\left[n-\left(n-k\right)\right]!\cdot\left(n-k\right)!}=\frac{n!}{\left(\cancel n-\cancel n+k\right)!\cdot\left(n-k\right)!}=\frac{n!}{k!\cdot\left(n-k\right)!}={n\choose k}[/dispmath]
Naravno, dobićeš da jednačina koju si tako postavio nema rešenja. Ali, napravio si grešku u postavljanju jednačine. U zadatku se kaže
Nemke94 je napisao:ako je odnos sedmog clana od pocetka, prema sedmom clanu od kraja [inlmath]1:6[/inlmath].

a ti si radio kao da su dati odnosi koeficijenata uz članove...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Nemke94 » Nedelja, 04. Maj 2014, 19:41

Ako nije problem postaviti jednacinu koja je potrebna, mislim da znam kako treba ali zeleo bih se uveriti da ne gresim, hvala.
Ako ne gresim resenje je [inlmath]9[/inlmath].
Nemke94  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Nedelja, 04. Maj 2014, 20:15

Da, rešenje je [inlmath]9[/inlmath], a jednačina bi glasila
[dispmath]\left[{n\choose 6}\left(\sqrt[3]2\right)^{n-6}\left(\frac{1}{\sqrt[3]3}\right)^6\right]:\left[{n\choose n-6}\left(\sqrt[3]2\right)^6\left(\frac{1}{\sqrt[3]3}\right)^{n-6}\right]=1:6[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMBINATORIKA