Odgovor je:
[dispmath]\begin{array}{|c|c|c|} \hline
16&9&2&7\\ \hline
6&3&12&13\\ \hline
11&14&5&4\\ \hline
1&8&15&10\\ \hline
\end{array}[/dispmath] Evo još jednog:
16&3&2&13\\ \hline
5&10&11&8\\ \hline
9&6&7&12\\ \hline
4&15&14&1\\ \hline
\end{array}[/dispmath] Morao sam malo da prelistam literaturu, i naišao sam na neke zanimljive podatke kojima nisam mogao da odolim.
Naime, gore pomenuti magičan kvadrat je reda [inlmath]4[/inlmath], prvi konstruisan magičan kvadrat je (logično) bio reda [inlmath]3[/inlmath] i to u Kini još pre nove ere. Tom magičnom kvadratu dugo je bilo pripisivano
mistično značenje . Čak se ovaj moj našao na poznatoj graviri Albrehta Direra iz 1514.
Kasnije je dokazano da se može konstruisati magičan kvadrat proizvoljnog reda. Ako neko bude zainteresovan mogu postovati i taj dokaz ovde. Zasad što bi autori mnogih matematičkih zbirki rekli: "Dokaz ostavljamo kao vežbu čitaocu". Različitih magičnih kvadrata reda [inlmath]4[/inlmath] ima [inlmath]7040[/inlmath].
Još da napomenem da postoji i specijalna grupa magičnih kvadrata koji se nazivaju, vrlo interesantno,
đavolski (ili
savršeni, ali ja ću se držati ovog prvog radi zanimljivosti). Dakle, đavolski kvadrat je magični kvadrat kod kog nije samo zbir brojeva u svakoj vrsti, koloni i dijagonali jednak, već i u svakoj izlomljenoj dijagonali. Pod "izlomljenom" dijagonalom podrazumevamo dijagonalu kvadrata koji se može dobiti od polaznog ako bi se kvadrat podelio na dva pravougaonika, pa zatim ti delovi zamenili mesta. Može se dokazati da ne postoje đavolski kvadrati reda [inlmath]n=2(2m+1)[/inlmath]. Evo jednog đavolskog kvadrata:
1&14&{\color{blue}4}&15\\ \hline
8&{\color{blue}11}&5&10\\ \hline
{\color{blue}13}&2&16&3\\ \hline
12&7&9&{\color{blue}6}\\ \hline
\end{array}[/dispmath] Plavom bojom označena je
izlomljena dijagonala.
Postoje i latinski kvadrati, da ih pomenem radi potpunosti svog izlaganja iako mi nisu dragi kao ovi iznad. To su kvadratne tablice veličine [inlmath]n\times{n}[/inlmath] kod kojih je svako polje popunjeno jednim od [inlmath]n[/inlmath] različitih elemenata, tako da se u svakoj vrsti i svakoj koloni pojavljuje svaki od tih brojeva.