Dobro, "pa šta je vama dvojici" (
Pentagram142857e i
Ubavicu)? Pa, treba se spremiti za doček! Ukućani već škrguću zubima name, a vas dvojica udarila zanimljive doprinose da pišete.

A i
Uroš i
Daniel 
(sorry za prošli put) su
krenuli zanimljivo (BTW: čini mi se da je [inlmath]x=2[/inlmath]?)
Pentagram142857e, da mogu dao bih ti 5 "lajkova".
pentagram142857 je napisao:[inlmath]\varphi^{n+1}+\varphi^n=\varphi^{n+2}[/inlmath]
Izvrsno za rekurziju
procedure [inlmath]\varphi\left(n\right)[/inlmath]
__ if [inlmath]n=1[/inlmath] then
_____ [inlmath]\varphi\left(n\right)=\varphi[/inlmath]
___ else
____ [inlmath]\varphi\left(n\right)=\varphi\left(n-1\right)+\varphi\left(n-2\right)[/inlmath]
__ endif
__ return
end procedure
Naravno rekurziju treba izbegavati kao konkretno rešenje za software; ali nekako je (bar meni) elegantna.
pentagram142857 je napisao:[dispmath]\varphi^3=\varphi^2+\varphi=2\varphi+1[/dispmath][dispmath]\varphi^4=\varphi^3+\varphi^2=3\varphi+2[/dispmath][dispmath]\varphi^5=\varphi^4+\varphi^3=5\varphi+3[/dispmath][dispmath]\varphi^6=\varphi^5+\varphi^4=8\varphi+5[/dispmath]
Izazov 1 (ne nije moj izazov kome god bilo, već uopšteno izazov, u smislu
za prosečne ljude su na Matemaniji problemi, a za matemanijake su to izazovi 
):
Naći [inlmath]f_1(n)[/inlmath] i [inlmath]f_2(n)[/inlmath] tako da se dobije
[dispmath]\varphi^n=\varphi f_1(n)+f_2(n)[/dispmath]
Izazov 2Može li rešenje
izazova 1, da važi i za negativne [inlmath]n[/inlmath]-ove? Tj. može li se napisati tako da važi i za pozitivne i za negativne [inlmath]n[/inlmath]-ove? (A za necelobrojne ?)
pentagram142857 je napisao:broj [inlmath]n[/inlmath] takodje moze biti i negativan:
[dispmath]1=\varphi^{n-1}+\varphi^{n-2}=\varphi^{n-2}+2\varphi^{n-3}+\varphi^{n-4}=\cdots[/dispmath]
Izazov 3[dispmath]1=\sum_{i=k}^mf(k,m)\varphi^{n-i}[/dispmath]
Ubaviću, svaka čast i
hvala za ovo [inlmath]\frac{\text{mi}}{\text{km}}\approx\varphi[/inlmath]