Imam nekih nedoumica i nejasnoća kada je u pitanju teorija Matematičke analize. Ja bih, ako je to moguće, postavljala neka teorijska pitanja.
Naravno, ne želim da mi neko piše ceo odgovor na neko pitanje, već samo želim da me neko uputi na pravilan način razmišljanja ili da mi ukaže na grešku u razmišljanju.
Tvrdjenje. Skup (0, 1) je neprebrojiv.
Dokaz
http://mata.fon.rs/uploaded/mat1/nastava/m1-sedmo%20predavanje%20(D.%20Djoric,%20R.%20Lazovic).pdf
21-22 str
Dakle, svaki realni broj može da se napiše u decimalnom obliku. Taj decimalni oblik možeš da ima konačan i beskonačan broj cifara.
Oni u dokazu žele da pokažu suprotno - da [inlmath]R[/inlmath] brojevi iz [inlmath](0,1)[/inlmath] mogu da se poređaju u niz ([inlmath]a_n[/inlmath]), pa onda izaberu jedan broj [inlmath]b_n[/inlmath] koji pak ne pripada tom nizu ali pripada intervalu [inlmath](0,1)[/inlmath], jer su realni brojevi beskonačni u svom zapisu i uvek može da se nađe broj koji je različit u decimalnom zapisu od bilo kog člana prvobitnog niza ([inlmath]a_n[/inlmath]).
Pitanje je sledeće. Zašto ne može da se uspostavi bijekcija između skupova [inlmath]\mathbb{N}[/inlmath] i [inlmath]\mathbb{R}\cap(0,1)[/inlmath], ako su oni beskonačni (i jedan i drugi)?