Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Naci jednacinu ravni

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Re: Naci jednacinu ravni

Postod darkwarrior92 » Utorak, 17. Maj 2016, 21:27

Problem mi nazalost predstavlja oba, i prvi i drugi korak. Pogledao sam date linkove i nije mi jasno npr posto imam dato [inlmath]\alpha\colon x+5y+z=0[/inlmath] i [inlmath]\beta\colon x-z+4=0[/inlmath], da li ja kod [inlmath]\beta[/inlmath] smem da promenim redosled, posto mi nije jasno zasto je "[inlmath]z[/inlmath]" na drugom mestu, a ne na trecem. Takodje na primeru iz prvog linka jednacina ima pored [inlmath]x[/inlmath], [inlmath]y[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] jos jedan broj pre znaka jednakosti (tj. sa leve strane), koji si ti kasnije prebacio posle znaka jednakosti (tj. na desnu stranu) gde se tada nalazila nula, pa ne znam da li u mom slucaju ta nula moze da ostane posle znaka jednakosti, ili imam neke koristi ako mi npr [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] budu sa leve strane, a "[inlmath]y[/inlmath]" da prebacim na desnu (ili bilo koji od ta tri koji su sa leve strane)?
I jos jedno pitanje, ako ostaje u obliku [inlmath]\alpha\colon x+5y+z=0[/inlmath] i [inlmath]\beta\colon x-z+4=0[/inlmath] (u slucaju da smem da zamenim mesta [inlmath]z[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath]), da li ja tu trebam da mnozim drugu sa nekim brojem i dodajem prethodnoj, jer mi vec deluje pojednostavljeno i ovako kako je trenutno?

Sto se tice drugog linka ne znam da li je isto "sadrzi tacku" i "prolazi tackom", mada mislim da je to isto, ali opet nisam siguran...

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Naci jednacinu ravni

Postod Daniel » Sreda, 18. Maj 2016, 19:04

darkwarrior92 je napisao:posto imam dato [inlmath]\alpha\colon x+5y+z=0[/inlmath] i [inlmath]\beta\colon x-z+4=0[/inlmath], da li ja kod [inlmath]\beta[/inlmath] smem da promenim redosled, posto mi nije jasno zasto je "[inlmath]z[/inlmath]" na drugom mestu, a ne na trecem.

Zbog toga što je koeficijent uz [inlmath]y[/inlmath] jednak nuli, pa se taj sabirak (koji bi bio drugi po redu) i ne piše.
Drugim rečima, jednačinu [inlmath]\beta\colon x-z+4=0[/inlmath] možeš napisati i kao [inlmath]\beta\colon x+0\cdot y-z+4=0[/inlmath].

darkwarrior92 je napisao:Takodje na primeru iz prvog linka jednacina ima pored [inlmath]x[/inlmath], [inlmath]y[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] jos jedan broj pre znaka jednakosti (tj. sa leve strane), koji si ti kasnije prebacio posle znaka jednakosti (tj. na desnu stranu) gde se tada nalazila nula, pa ne znam da li u mom slucaju ta nula moze da ostane posle znaka jednakosti, ili imam neke koristi ako mi npr [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] budu sa leve strane, a "[inlmath]y[/inlmath]" da prebacim na desnu (ili bilo koji od ta tri koji su sa leve strane)?

Jednačina ravni u prostoru u opštem slučaju glasi [inlmath]Ax+By+Cz+D=0[/inlmath], gde bilo koji od koeficijenata može biti i nula. Kod tebe je u obe jednačine koeficijent [inlmath]D[/inlmath] jednak nuli (a u drugoj je, uzgred, još i [inlmath]B=0[/inlmath]), što ti samo olakšava postupak.
Bolje sve to ostavi na levoj strani a na desnoj nek ti ostane samo nula, pa ćeš nakon što sabereš/oduzmeš te dve jednačine uočiti kako će biti najbolje, šta da izraziš preko čega.

darkwarrior92 je napisao:I jos jedno pitanje, ako ostaje u obliku [inlmath]\alpha\colon x+5y+z=0[/inlmath] i [inlmath]\beta\colon x-z+4=0[/inlmath] (u slucaju da smem da zamenim mesta [inlmath]z[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath]), da li ja tu trebam da mnozim drugu sa nekim brojem i dodajem prethodnoj, jer mi vec deluje pojednostavljeno i ovako kako je trenutno?

Tako je – sabiranjem ove dve jednačine eliminisaćeš [inlmath]z[/inlmath], a oduzimanjem jedne od druge eliminisaćeš [inlmath]x[/inlmath].

darkwarrior92 je napisao:Sto se tice drugog linka ne znam da li je isto "sadrzi tacku" i "prolazi tackom", mada mislim da je to isto, ali opet nisam siguran...

Jeste, potpuno je isto.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Prethodna

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA