Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Jednačina ravni

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Jednačina ravni

Postod indira-aa » Utorak, 14. Maj 2013, 14:10

Napisati jednačinu ravni koja je normalna na ravan [dispmath]2x+3y-z=4[/dispmath]i koja prolazi kroz pravu [dispmath]\frac{x-1}{2}=\frac{y+2}{2}=\frac{z-2}{3}.[/dispmath]
P.S Zadnji zadatak ovog tipa analiticke geometrije hahaa hvala punoooo :)

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednačina ravni

Postod Daniel » Utorak, 14. Maj 2013, 14:36

Pošto je tražena ravan normalna na datu ravan, vektor normale tražene ravni biće normalan na vektor normale date ravni.
Pošto tražena ravan sadrži datu pravu, vektor normale tražene ravni biće normalan na vektor pravca date prave.
Pošto je vektor normale tražene ravni normalan i na vektor normale date ravni i na vektor pravca date prave, to znači da će vektor normale tražene ravni biti jednak vektorskom proizvodu vektora normale date ravni i vektora pravca date prave.
Postaviš još i uslov da tražena ravan sadrži neku od tačaka koje sadrži data prava i na taj način dobiješ jednačinu tražene ravni.

Rešenje koje sam dobio: [inlmath]11x-8y-2z-23=0[/inlmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod indira-aa » Sreda, 22. Maj 2013, 19:19

Rešenje koje sam dobio: [inlmath]11x-8y-2z-23=0[/inlmath]

Evo ja sam to ovako:
vektor normalne od ravni [inlmath]\alpha[/inlmath] je [inlmath]n_\alpha=2,3,-1[/inlmath]

Tačka [inlmath]M[/inlmath] iz prave je [inlmath](1,-2,2)[/inlmath], vektor [inlmath]s[/inlmath] je [inlmath]1,2,3[/inlmath]..

sad sam koristila vektorski proizvod [inlmath]n_\alpha[/inlmath] i [inlmath]\vec{s}[/inlmath] i dobijem [inlmath](11,-7,1)[/inlmath]??

ne znam gdje grijesim??..i dobijem jednacinu ravni ovako:
[dispmath]11x-7y+z-27=0[/dispmath]

Postod Daniel » Četvrtak, 23. Maj 2013, 00:56

indira-aa je napisao:vektor normalne od ravni [inlmath]\alpha[/inlmath] je [inlmath]n_\alpha=2,3,-1[/inlmath]

:correct:

indira-aa je napisao:Tačka [inlmath]M[/inlmath] iz prave je [inlmath](1,-2,2)[/inlmath],

:correct:

indira-aa je napisao:vektor [inlmath]s[/inlmath] je [inlmath]{\color{red}1},2,3[/inlmath]..

:wrong: Crvenom bojom je obeležena greška – očigledno, nije neznanje u pitanju, već greška u prepisivanju. Zato je potrebno nekoliko puta proveriti kod prepisivanja da se nije potkrala greška.

indira-aa je napisao:sad sam koristila vektorski proizvod [inlmath]n_\alpha[/inlmath] i [inlmath]\vec{s}[/inlmath] i dobijem [inlmath](11,-7,1)[/inlmath]??

ne znam gdje grijesim??..i dobijem jednacinu ravni ovako:
[dispmath]11x-7y+z-27=0[/dispmath]

Sve ovo bi bilo tačno kad bi komponente vektora [inlmath]\vec s[/inlmath] zaista bile [inlmath]\left<1,2,3\right>[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod indira-aa » Četvrtak, 23. Maj 2013, 18:16

Pa naravno moja greška, u kucanju, [inlmath]1[/inlmath] ide hehe.. hvala puno ;)

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA