Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Maksimalna površina upisanog pravougaonika

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Re: Maksimalna površina upisanog pravougaonika

Postod Daniel » Sreda, 20. Avgust 2014, 17:32

Gamma je napisao:Pokusavao sam raditi ovako kao Daniel da dobijem kvadratnu jednacinu i da preko extrema nadjem najvecu vrijednost. Ali nije islo.

Ako misliš na onaj prvi zadatak, s parabolom, u njemu i ne možeš dobiti kvadratnu jednačinu, jer se dobija kubna, [inlmath]P=2y-\frac{y^3}{2}[/inlmath]. U drugom zadatku, s pravougaonikom upisanim u trougao, dobije se kvadratna jednačina, [inlmath]P=-\frac{3}{8}x^2+3x[/inlmath], pa kod njega možeš birati hoćeš li raditi preko prvog izvoda (kao i taj zadatak s parabolom), ili preko formula za teme kvadratne jednačine.

Gamma je napisao:A Daniele meni ovde nista nije jasno kako si ti ovo radio kako zaokrenes ovu sliku i zamjenes [inlmath]x[/inlmath] sa [inlmath]y[/inlmath].

Pročitao sam sve postove ove teme, ali nisam uspeo da pronađem ništa sa zaokretanjem slike i zamenom [inlmath]x[/inlmath] sa [inlmath]y[/inlmath], možeš li citirati taj deo?

Gamma je napisao:Po ovome tvome kada si povrsinu predstavio kao kvadratnu funkciju [inlmath]P=-\frac{3}{8}x^2+3x[/inlmath] i kada izrazim extrem tj. maximalnu vrijednost dobijem nesto sasvim deseto [inlmath]X_T=4[/inlmath] a [inlmath]Y_T=6[/inlmath]. Kako ?

Dobio si upravo ono što i treba da se dobije u tom zadatku. Jedna stranica pravogaonika maksimalne površine zaista jeste [inlmath]x=4[/inlmath], a ta maksimalna površina je [inlmath]P_{\mbox{max}}=6[/inlmath]. Možda te zbunjuje ovo [inlmath]y_T[/inlmath], to nije stranica [inlmath]y[/inlmath] pravougaonika, nego je to njegova površina, a ovde je tako obeležena jer je predstavljena kao kvadratna funkcija stranice [inlmath]x[/inlmath]. Ako te ovako zbunjuje, možeš to slobodno napisati kao [inlmath]x_T=-\frac{b}{a}[/inlmath] i [inlmath]P_T=\frac{4ac-b^2}{4a}[/inlmath]. I treba da se dobije [inlmath]x_T=4[/inlmath] i [inlmath]P_T=6[/inlmath], što bi isto dobio i kad bi radio preko prvog izvoda:
[dispmath]P'=\left(-\frac{3}{8}x^2+3x\right)'=-\frac{3}{4}x+3=0\quad\Rightarrow\quad\frac{\cancel 3}{4}x=\cancel 3\quad\Rightarrow\quad x=4[/dispmath][dispmath]x=4\quad\Rightarrow\quad P_{\mbox{max}}=-\frac{3}{8}\cdot 4^2+3\cdot 4=-6+12=6[/dispmath]
Mada maksimalnu površinu nema ni potrebe računati, jer se u tom zadatku i ne traži.

I onda, kad si našao [inlmath]x[/inlmath], nađeš i drugu stranicu [inlmath]y[/inlmath] preko već napisane formule [inlmath]y=3-\frac{3}{8}x[/inlmath], a odatle i traženi obim pravougaonika.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Maksimalna površina upisanog pravougaonika

Postod Gamma » Sreda, 20. Avgust 2014, 19:24

Izvini moja greska mislio sam da se ovo sve odnosi na prvi zadatak. Mislio sam da je ova kvadratna jednacina drugi nacin rjesavanja prvog zadataka.Mada zadaci su slicni malo pa me je to zbunilo :(
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Prethodna

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA