Geometrijsko mjesto centara krugova
Pozz sa sve. Evo naletio sam na jedan malo tezi zadatak za mene. Mada vecina ovih zadataka sa geometrijskim mjestom tacaka su malo tezi.
Naci geometrijsko mjesto centara krugova koji dodiruju kruznice
[dispmath]x^2+y^2=16[/dispmath][dispmath](x-2)^2+y^2=4[/dispmath]
U ovome zadatku mnogo toga mi nije jasno.Kada kaze krugovi koji dodiruju kruznice. Da li to znaci sa samo smiju dodirivati ove dvije kruznice u jednoj tacki? Znam da treba odabrati jednu proizvoljnu tacku pa preko nje doci do jednacine geometrijskog mjesta centara.Ali stvarno nemam pojma kako da je postavim preko proizvoljne tacke. Ovde imaju neke veze preko kojih se dobije jednacina geo. mjesta centara. Ali stvarno ne znam ni kako se doslo do ovoga i kako se preko ovoga doslo do jednacine elispe i prave. Najbolje bi bilo ako neko moze malo da mi pojasni kako se doslo do ove veze,i kako preko nje do jednacina?
[dispmath]r+2=\sqrt{(x-2)^2+y^2}[/dispmath][dispmath]4-r=\sqrt{x^2+y^2}[/dispmath]
i iz ovoga su se dobile jednacine geometrijskog mjesta centara krugova
[dispmath]8(x-2)^2+9y^2=72[/dispmath][dispmath]y=0[/dispmath]
Naci geometrijsko mjesto centara krugova koji dodiruju kruznice
[dispmath]x^2+y^2=16[/dispmath][dispmath](x-2)^2+y^2=4[/dispmath]
U ovome zadatku mnogo toga mi nije jasno.Kada kaze krugovi koji dodiruju kruznice. Da li to znaci sa samo smiju dodirivati ove dvije kruznice u jednoj tacki? Znam da treba odabrati jednu proizvoljnu tacku pa preko nje doci do jednacine geometrijskog mjesta centara.Ali stvarno nemam pojma kako da je postavim preko proizvoljne tacke. Ovde imaju neke veze preko kojih se dobije jednacina geo. mjesta centara. Ali stvarno ne znam ni kako se doslo do ovoga i kako se preko ovoga doslo do jednacine elispe i prave. Najbolje bi bilo ako neko moze malo da mi pojasni kako se doslo do ove veze,i kako preko nje do jednacina?
[dispmath]r+2=\sqrt{(x-2)^2+y^2}[/dispmath][dispmath]4-r=\sqrt{x^2+y^2}[/dispmath]
i iz ovoga su se dobile jednacine geometrijskog mjesta centara krugova
[dispmath]8(x-2)^2+9y^2=72[/dispmath][dispmath]y=0[/dispmath]